Пропустити навігацію

Звіт про проведення внутрішніх аудитів головним управлінням Пенсійного фонду України Закарпатській області (станом на 1 жовтня 2019 року)

За 9 місяців 2019 року в області проведено чотири аудити з питань  оцінки стану призначення та перерахунку пенсій по інвалідності та в разі втрати годувальника, встановлення підвищення до пенсії згідно із Законом  України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», по дотриманню вимог Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», стану наповнення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в управліннях Фонду та організації роботи по надходженню власних коштів до бюджету Фонду, реалізації заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення, щодо повноти та своєчасності направлення підприємствам до відшкодування розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, скороченню обсягів заборгованості по платежах в структурних підрозділах забезпечення наповнення бюджету № № 1, 2 головного управління Фонду.

За результатами проведених внутрішніх аудитів встановлено 199 випадків нефінансових порушень та 36 випадків фінансових порушень, що призвели до переплати (недоплати) пенсій на загальну суму 20,4 тис. гривень, які відшкодовано на 83,6 відсотка. 

Переплати (недоплати) пенсій виникли із-за безпідставно проведеного допризначення (перерахунку), не проведення допризначення пенсій за останній місяць роботи, що передує місяцю надання заяви про призначення пенсії (лист Пенсійного фонду України  від 12.11.2015 № 1194/039/97-15); невідповідності розміру призначеної пенсії вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення» та недоробкам програмного забезпечення від  04.12.2015 року; невірного визначення розміру встановленого підвищення до пенсії як інваліду війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; не перегляду розміру пенсії по інвалідності в розмірі за віком як працюючому інваліду III групи за період роботи у випадку перерахунку працевлаштованим/звільненим в порушення вимог Закону України № 1058; несвоєчасного подання коригуючих даних персоніфікованого обліку і не приведення у відповідність страховий стаж відповідно до даних СПОВ; невірного визначення строку встановлення підвищення пенсій по статусу гірських населених пунктів тощо.   

За 9 місяців 2019 року проведено 6 тематичних перевірок. За результатами перевірки дотримання норм законодавства при перерахуванні коштів Тячівським об’єднаним управлінням комунальній установі «Тячівський соціально-реабілітаційний (реабілітаційний) центр для осіб з інвалідністю» встановлено порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. № 269 (зі змінами), що призвело до зайво перерахованих  коштів установі на суму 3049,26 грн., які було повернено і виплачено шести пенсіонерам на суму 3049,26  гривень.   

У поточному році за результатами аудиторських досліджень за попередні роки відшкодовано коштів на загальну суму 18,8 тис. грн. по переплатах пенсій.

background Layer 1