Пропустити навігацію

УЖГОРОДСЬКІ ПЕНСІЙНИКИ ВШАНУВАЛИ ВЕТЕРАНІВ

1 жfoto veterany 2 300x169 - УЖГОРОДСЬКІ ПЕНСІЙНИКИ ВШАНУВАЛИ ВЕТЕРАНІВовтня у всьому світі відзначався Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні ще й День ветерана.

З нагоди цього свята днями в Ужгородській міській організації ветеранів відбулася зустріч начальника Ужгородського відділу обслуговування громадян (сервісного центру) головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Надії Діус та начальника відділу з питань призначення та перерахунків пенсій Світлани Круцей із членами ветеранської організації.

Учасники зустрічі обговорювали зміни до пенсійного законодавства, умови призначення та виплати надбавок і доплат до пенсій особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» тощо. Фахівці Фонду розповіли і про запровадження нової моделі звернення громадян за призначенням пенсії «в один дотик» через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України та ознайомили з усіма його функціональними можливостями при наданні послуг.

Зустріч відбулася у форматі жвавої дискусії, під час якої в учасників зібрання виникало чимало питань.

Довідково. Загалом на сьогодні в Закарпатській області на пенсійному обліку перебуває 2foto veterany 1 300x169 - УЖГОРОДСЬКІ ПЕНСІЙНИКИ ВШАНУВАЛИ ВЕТЕРАНІВ71,10 тисячі пенсіонерів, з них 10,6 тисячі – пенсіонери силових структур. Середня пенсійна виплата становить 2299,40 грн., середня пенсійна виплата пенсіонерів, які отримують пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» – 4472,60 тисячі гривень.

Протягом 2019 року здійснювався перерахунок пенсій:

– з 1 січня 2019 року черговий етап підвищення пенсій 10,6 тис. пенсіонерів силових структур; та особам, які досягли 65-річного віку і мають повний страховий стаж (це 41762 закарпатців);

– з 1 березня 2019 року проведено індексацію пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії. В результаті перерахунку пенсії підвищено 242138 закарпатців;

– з 1 квітня 2019 року перераховано пенсії 9040 працюючим пенсіонерам, котрі після призначення чи останнього перерахунку пенсії відпрацювали щонайменше 24 місяці;

– з 1 липня 2019 року – у зв’язку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року № 543 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». Із загальної кількості пенсіонерів (крім військових пенсіонерів) перераховано пенсії 233 тис. пенсіонерам, або 89,6 відсоткам.  

 Закарпатська область багата на довгожителів. Серед загальної кількості пенсіонерів близько 120 тисяч пенсіонерів досягли сімдесятирічного віку, 56 тисяч – 80-90-річних. 26 закарпатців відсвяткували 100-річний ювілей. П’ятеро з них проживає в обласному центрі, четверо – в Ужгородському районі. Дванадцятьом довгожителям виповнилося понад сто років. Найстарішою є мешканка Ужгородщини – у квітні поточного року  вона відсвяткувала 106-ту річницю з дня народження.

 

background Layer 1