Пропустити навігацію

Запитуєте – відповідаємо ЩОДО ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ ОСОБІ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Я народилася 1963 року, зараз працюю. Отримую пенсію, призначену мені як особі з інвалідністю ІІІ групи. Мій страховий стаж на сьогодні становить понад 37 років. Чи можу я не працювати і вийти на пенсію за віком?

Марія К., м. Ужгород

         На запитання відповідає заступник начальника управління пенсійного забезпечення – начальник відділу з питань призначення пенсій головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Діана ШИПОВИЧ:

– Умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто в першу чергу визначається пенсійний вік в залежності від набутого особою страхового стажу.  Однак враховуючи те, що Ви, пані Маріє, є пенсіонером, то у відповідності до п. 3 статті 43 зазначеного Закону норма наявності мінімально необхідного стажу визначається за законодавством, що діяло на час призначення Вам пенсії по інвалідності. Тобто стажу Вам достатньо. Отже, залишилось визначити пенсійний вік. Починаючи з жовтня 2011 року, запроваджено поетапне підвищення пенсійного віку жінок з 55-ти до 60 років. Враховуючи те, що Ви, пані Маріє, народилися у 1963 році, то, згідно зі ст. 26 зазначеного Закону, Ви набудете право на перерахунок з пенсії по інвалідності на пенсію за віком після досягнення 60-річного віку. Водночас, непрацюючі особи з інвалідністю II групи та особи з інвалідністю III групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, за наявності страхового стажу, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 28 цього Закону. Отже, у разі звільнення з роботи та оскільки маєте страхового стажу 37 років, Ви набуваєте право на пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком. Для цього Вам необхідно буде подати відповідну заяву та підтвердження факту звільнення з роботи.

background Layer 1