Пропустити навігацію

Запитуєте – відповідаємо ЯК ОТРИМАТИ ЕЛЕКТРОННЕ ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ

Я пkartynka pensijnyj informuye 300x225 - Запитуєте – відповідаємо ЯК ОТРИМАТИ ЕЛЕКТРОННЕ ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯенсіонер з 2017 року. Маю звичайне пенсійне посвідчення, але хочу отримати електронне пенсійне посвідчення. Як і де я його можу одержати?

Володимир П., м. Ужгород

         На запитання пенсіонера відповідає заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Галина МАСЛЯКЕВИЧ:

         – Так, на сьогодні усі категорії пенсіонерів, які отримують пенсійні виплати через «Ощадний банк України», мають право одержувати електронне пенсійне посвідчення (ЕПП).

Електронне пенсійне посвідчення значно розширює можливості його користувача, адже це одночасно і платіжна банківська картка, і пенсійне посвідчення, і електронний цифровий підпис. За його допомогою можна не лише отримати пенсію, а і провести оплату комунальних послуг, розрахуватися за покупку безпосередньо в магазині. Крім того, користувач через Інтернет-мережу отримує доступ до інших онлайн-сервісів, а також повний спектр банківських послуг.

Оскільки електронне пенсійне посвідчення містить графічну та електронну інформацію про власника та ключ електронного цифрового підпису, за його допомогою пенсіонер отримує доступ до всіх державних електронних сервісів, може замовляти документи на веб-порталах органів влади та переглядати інформацію про розмір своєї  пенсії, дані про страховий стаж, заробітну плату, сплачені страхові внески тощо.

Що потрібно для отримання електронного пенсійного посвідчення? Пенсіонеру необхідно звернутись до управління Пенсійного фонду за місцем фактичного проживання, подати відповідну заяву, долучивши до неї паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, фотографію розміром 30х25 мм. Внутрішньо переміщена особа додатково надає довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи. Відтак особисто прийти до зазначеного у заяві відділення «Ощадбанку» й отримати посвідчення.

Інваліди І та ІІ груп, які потребують постійного догляду, та особи, які досягли 80-річного віку, можуть звернутись до управління Пенсійного фонду по телефону або на електронну пошту для подачі заяви на дому.

Електронне пенсійне посвідчення виготовляється безкоштовно упродовж 30 робочих днів із дня подачі заяви до управління Пенсійного фонду.

 

background Layer 1