Пропустити навігацію

ДО УВАГИ ПІДПРИЄМЦІВ!

Зважаючkartynka uvaga 300x225 - ДО УВАГИ ПІДПРИЄМЦІВ!и на зміни, внесені останнім часом до законодавства про пенсійне забезпечення, важливим є страховий стаж, набутий особою за період її трудової діяльності, тобто за період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який сплачені щомісячні страхові внески. Важливо, щоб ці внески не були меншими, ніж мінімальний страховий (єдиний) внесок. Таким чином, наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення.

Так, з 1 січня минулого року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, становив 25 років і надалі він поступово збільшуватиметься. Для тих, хто досягає пенсійного віку в 2019 році, – це вже 26 років, у 2020 році – 27 років і так до 2028 року, коли необхідний для призначення пенсії страховий стаж становитиме 35 років.

Законом України № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів»  з 1 січня 2017 року  внесені зміни щодо сплати єдиного соціального внеску фізичними особами-підприємцями: приватні підприємці загальної системи оподаткування незалежно від отримання доходу повинні сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в розмірі не менше мінімального (22 відсотки від мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством). Мінімальна заробітна плата в Україні з 1 січня 2019 року становить 4173 гривні. Таким чином, приватні підприємці повинні здійснювати щомісячну сплату ЄСВ в розмірі 918,06 гривень та вчасно подавати річну звітність про нарахування ЄСВ до територіальних органів фіскальної служби.

На противагу найманим працівникам, за яких сплачує єдиний соціальний внесок та звітує роботодавець, підприємцям необхідно самостійно дбати про зарахування періоду діяльності до страхового стажу, щоб не позбавити себе майбутньої пенсії та інших соціальних гарантій.

Фізичні особи-підприємці нерідко намагаються уникнути сплати ЄСВ, але таким чином позбавляють себе майбутньої пенсії та інших соціальних гарантій.

За даними головного управління Державної фіскальної служби в Закарпатській області станом на 1 лютого 2019 року в області обліковується 50,9 тисячі фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності. З них 17,3 тисячі (або кожний третій приватний підприємець) мають  заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску на суму 185 мільйонів гривень.

Слід звернути увагу, що період, за який наявна заборгованість з єдиного соціального внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

Щодо уточнення порядку сплати та сум заборгованості з єдиного внеску фізичні особи – приватні підприємці повинні звернутися до органу Державної фіскальної служби за місцем реєстрації.

background Layer 1