Пропустити навігацію

Звіт про виконання заходів щодо усунення корупційних ризиків в головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області за І півріччя 2018 року

Важливим напрямом діяльності головного та об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України в Закарпатській області є виявлення, усунення та мінімізація корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаним із корупцією правопорушень, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Роз’яснювальна робота із запобігання, виявлення і протидія корупції є одним із пріоритетних напрямів роботи, спрямована на забезпечення належного рівня знань та єдиної практики застосування  антикорупційного законодавства. Так, протягом І півріччя 2018 року в головному та об’єднаних управліннях проведено 26 семінари, наради, лекції (в тому числі надано 8 консультацій із розглядом конкретних ситуацій, які можуть виникнути у працівників головного управління). З метою формування  нетерпимості до корупційних проявів в засобах масової інформації (телебачення, радіо, друковані засоби масової інформації, в мережі Інтернет) опубліковано 2 публікації (роз’яснень, коментарів тощо).

Одним з важливих питань є запобігання виникненню та врегулюванню конфлікту інтересів, в тому числі при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення працівників органів Фонду області та членів їх сімей. Для мінімізації виникнення умов відповідних корупційних ризиків в головному та об’єднаних управліннях Пенсійного фонду України в Закарпатській області  систематично здійснюється моніторинг таких рішень з метою контролю за своєчасним вжиттям заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Протягом І півріччя 2018 року в головному та об’єднаних управліннях не зафіксовано жодного випадку конфлікту інтересів.

В головному та об’єднаних управліннях області діє механізм багатоступеневого внутрішнього контролю за опрацюванням пенсійної документації, зокрема, починаючи з прийому громадян та закінчуючи контролем щодо нарахування пенсійних виплат. Всі без винятку пенсії учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, державним службовцям – працівникам органів Пенсійного фонду області та їх близьким родичам, які призначені, перераховані спеціалістами відділів призначення, перерахунку та виплати пенсій в районах області, проходять перевірку у відділі контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення головного управління і відповідними спеціалістами об’єднаних управлінь. Вибіркова перевірка призначення (перерахунку) здійснюється у випадку звернення громадян.  Таким чином, даний вид контролю мінімізує шанси на неправомірне призначення чи перерахунок пенсії, в тому числі і врегулювання конфлікту інтересів в частині застосування зовнішнього контролю за виконанням особою відповідного завдання, вчинення нею певних дій чи прийняття рішень.

У поточному році головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції  управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління  проведено дослідження стану роботи по дотриманню антикорупційного законодавства у відділах обслуговування громадян (єдине вікно) Мукачівського, Тячівського та Перечинського об’єднаних управлінь. В результаті перевірки встановлено, що робота зазначених відділів відповідає нормам антикорупційного законодавства.

З метою мінімізації та усунення ризиків недотримання державними службовцями антикорупційного законодавства в частині фінансового контролю, у порядку, визначеному Національним агентством з питань запобігання корупції, здійснено перевірку фактів подання 761 декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: 692 щорічних електронних декларацій, 68 декларацій після звільнення осіб, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, та 1 декларація при прийомі на роботу у 2018 році.

 За результатами перевірки встановлено 4 випадки неподання або несвоєчасного подання співробітниками електронних декларацій, з них після звільнення – 3, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2017 році. Про зазначені факти повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції у встановленому законодавством порядку.

Головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю спільно з представниками громадськості протягом зазначеного періоду проведено 6 оперативних перевірок за принципом «таємного покупця» , а саме: здійснювались особисті візити «таємних покупців» до спеціалістів відділів обслуговування громадян з метою отримання роз’яснень щодо пенсійного забезпечення стосовно третіх осіб. При розмові аналізувались етика спілкування, рівень знань законодавства, зрозумілість надання відповідей, оперативність обслуговування, забезпечення нерозголошення конфіденційної інформації, самостійне надання відповіді спеціалістом, ймовірність вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, та діянь, що мають ознаки корупційних. За результатами перевірки корупційний діянь не встановлено.

В місцях прийому, структурних підрозділів обслуговування громадян головного та об’єднаних управлінь, розміщені антикорупційні скриньки, що забезпечують право громадян на інформування щодо можливих корупційних проявів посадових осіб органів Пенсійного фонду України в Закарпатській області. Крім того, на офіційній сторінці головного управління розміщена інформація про законодавство у сфері запобігання та протидії корупції і контактні номери телефонів, на які також можна повідомляти про неправомірні дії службовців Пенсійного фонду України.

З метою недопущення порушення антикорупційного законодавства, підвищення якості обслуговування громадян та посилення контролю за діяльністю спеціалістів об’єднаних управлінь службові приміщення, в яких безпосередньо здійснюється прийом громадян, облаштовано системами відеоспостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із дотриманням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

Чітке дотримання законодавства, проведення організаційно-управлінських заходів щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в органах Пенсійного фонду України області дозволило забезпечити дотримання законодавчих вимог державними службовцями головного та об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

 

Начальник  управління  внутрішнього аудиту

та фінансового контролю                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         М. М. Лопатюк

 

 

27 липня 2018 року

background Layer 1