Пропустити навігацію

Рішення колегії від 14.02.2019 № 1/3 “Про результати роботи управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області у 2018 році”

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління Лопатюка М. М. про результати роботи управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, колегія зазначає:

Протягом 2018 року працівниками відділу фінансового аудиту управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю проведено 8 аудиторських досліджень та 23 інші контрольні заходи.

За результатами аудиторських досліджень та здійснених тематичних  перевірок у 2018 році  встановлено 345 нефінансових порушень та фінансові порушення на суму 216,2 тис. грн., з яких 105,6 тис. грн. (48,9%) – при призначенні і виплаті пенсій, 102,9 тис. грн. ( 47,6%) – порушення порядку відшкодування пенсій, призначених на пільгових умовах, 7,7 тис. грн. (3,5% виявленої суми фінансових порушень) – при здійсненні адміністративних видатків та невзяття на облік переплат пенсій, які відшкодовуються. Відшкодування коштів за результатами внутрішніх аудитів та інших контрольних заходів становить 76,7 відсотка.

За результатами проведених аудитів та інших контрольних заходів об’єднаним управлінням області надано відповідні рекомендації та  прийнято    9 управлінських рішень.

Залишок не відшкодованих коштів за результатами попередніх ревізій та аудитів становить 206,8 тис. грн., з них 48,7% припадає на Тячівське та 43,4% – на Міжгірське об’єднані управління. За звітний період відшкодовано коштів у загальній сумі 80,4 тис. грн., з них 88,1% припадає на сплату фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії по ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» та решта 11,9% – на переплати пенсій по Ужгородському, Мукачівському, Міжгірському об’єднаних управліннях.

У звітному періоді контрольно-перевірочними підрозділами головного управління забезпечено проведення 5438 контрольних заходів. В порівнянні з 2017 роком кількість перевірок збільшилась на 818. Найбільше зросла кількість перевірок в м. Ужгороді та Ужгородському  районі – на   680, м. Берегово та Берегівському районі – на 98, Мукачеві та Мукачівському  районі – на 77 та  в смт. Міжгір’я  і  Міжгірському районі –  на 79 одиниць.

Із загальної кількості перевірок 23,6% становлять позапланові перевірки суб’єктів господарювання, 73,1% – це перевірки достовірності довідок, наданих для призначення пенсій, та 2,9% – перевірки  цільового використання коштів Фонду, 0,4% – перевірки повноти та своєчасності сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

За результатами проведених перевірок виявлено 163 порушення на загальну суму 340,2 тис. грн., з них 5,2% (17,6 тис. грн.) – перевірками додержання порядку цільового використання коштів виплатними об’єктами поштового зв’язку, банківськими установами, 93,9% (319,5 тис. грн.) – перевірками достовірності документів, наданих для призначення пенсій, 0,9% (3,1 тис. грн.) – позаплановими перевірками суб’єктів господарської діяльності і перевірками сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. За результатами перевірок відшкодовано  100% суми виявлених порушень.

З метою забезпечення виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України у 2018 році розглядались подання Ужгородської, Тячівської місцевих прокуратур Закарпатської області та управління захисту економіки Національної поліції України в Закарпатській області стосовно низки співробітників зазначених об’єднаних управлінь з метою виявлення причин та умов, що спричинили невиконання вимог Закону України «Про запобігання корупції», повідомлялись уповноважені органи про випадки порушень порядку подання декларацій державними службовцями Перечинського, Виноградівського та Тячівського об’єднаних управлінь Фонду.

Проведено значну кількість навчань  та тестувань спеціалістів щодо володіння нормами Закону України «Про запобігання корупції».

 ВИРІШИЛИ:

  1. Інформацію начальника управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Лопатюка М. М. взяти до відома.
  2. 2. Начальникам структурних підрозділів головного управління, начальникам об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України в області:

2.1 посилити контроль та організаційні заходи щодо забезпечення відшкодування переплат та недоплат пенсій, надходжень донарахованих сум пільгових пенсій та інших коштів у процесі проведених попередніх перевірок та внутрішніх аудитів. Спрямувати роботу на упередження випадків виплати пенсій неналежним особам, порушень в порядку виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам та особам, які перебувають на повному державному утриманні в державних установах;

2.2 забезпечити усунення порушень щодо утримань з аліментів та до 01.03.2019 провести повну інвентаризацію утримань по аліментах, визначених судом у твердій грошовій сумі, щодо їх індексації та приведення їх у відповідність до рекомендацій, наданих головним управлінням Фонду листом від 07.12.2017 № 15242/02.01.

  1. Начальнику управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління Лопатюку М. М.:

3.1 посилити контроль за організацією контрольно-перевірочної роботи, забезпечити дотримання нормативно-правових актів, що регламентують порядок контролю за цільовим використанням коштів на підприємствах поштового зв’язку, банківських установах та в установах, в яких особи перебувають на повному державному утриманні;

3.2  забезпечити виконання та систематичний моніторинг виконання річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) головного управління Пенсійного фонду України на 2019 рік, затвердженого наказом Пенсійного фонду України від 29.11.2018 року № 187;

3.3 продовжувати спрямовувати діяльність працівників органів Фонду  області на виконання вимог Антикорупційної програми Пенсійного фонду України,   своєчасного подання електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. У випадку порушення встановлених термінів контролювати роботу по повідомленню  Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій;

3.4 вживати організаційні заходи щодо упередження випадків наявності реального чи потенційного конфлікту інтересів в органах Фонду області з метою дотримання вимог ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції».

  1. Контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.

 

 Голова колегії                                                                                       А. ПЕНТЕК

 

Секретар колегії                                                                                     О. БАРАН

background Layer 1