Пропустити навігацію

Рішення колегії від 14.02.2019 № 1/4 “Про стан організації правової роботи в органах Пенсійного фонду України в Закарпатській області”

Заслухавши інформацію начальника юридичного відділу головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Фабіан Н. А., колегія головного управління зазначає, що організація правової роботи в органах Пенсійного фонду області (далі – органів Фонду) відповідає вимогам Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 року № 1040 та Положенню про організацію правової роботи в Пенсійному фонді України, затвердженому постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2004 року № 13-1 (зі змінами).

Організацію правової роботи в головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області здійснює юридичний відділ у складі 6 осіб, в підвідомчих управліннях юридична служба функціонує у складі 3 відділів, 4 секторів (всього 20 осіб). Вищу освіту мають 100 відсотків працівників.  Вакантними є 4 посади, а саме: в Ужгородському, Мукачівському, Міжгірському та Тячівському об’єднаних управліннях.

З метою підвищення кваліфікації та рівня правових знань юридичною службою області у 2018 році проведено 2 семінари-навчання для юридичних служб підвідомчих органів, 100 – для керівників та працівників інших служб органів Фонду. За результатами навчання проведено тестування рівня знань працівників юридичних підрозділів області, а також відповідальних та уповноважених осіб за проведення допорогових електронних закупівель. Головним управлінням протягом 2018 року підготовлено 10 оглядів правової роботи, розроблено 5 оглядів щодо актуальних змін у законодавстві. Надіслано методичні рекомендації стосовно деяких аспектів застосування законодавства про інформацію.

Спеціалістами юридичного відділу головного управління протягом 2018 року взято участь більш ніж у 400 судових засіданнях щодо здійснення представництва інтересів підвідомчих управлінь в Закарпатському окружному адміністративному суді та Закарпатському апеляційному суді.

У 2018 році подано 282 позовні заяви про стягнення боргу до Пенсійного фонду на суму 5,2 млн. гривень. Борг у сумі 18,6 млн. грн. на початок року забезпечений рішеннями суду та перебував на виконанні в органах Державної виконавчої служби. Крім того, на судовому розгляді є 186 судових справ про стягнення боргів у сумі 5,2 млн. грн., що були не завершені минулого року. Борг, що підлягав стягненню в судовому порядку, в сумі 26,4 млн. грн. охоплено заходами стягнення на 100 відсотків.

На розгляді в судах першої інстанції протягом 2018 року перебувало 506 справ за позовами до органів Фонду та справ, де третьою особою є Пенсійний фонд, з яких розглянуто судами 394 справи. До апеляційних та касаційних судів протягом року оскаржено 140 рішень. З урахуванням незавершених справ за минулі роки, судами апеляційної та касаційної інстанцій розглянуто 216 справ (без врахування справ, які були повернуті у зв’язку з несплатою судового збору).

У 2018 році проведено суцільну інвентаризацію судових справ щодо стану виконання органами Пенсійного фонду України судових рішень, допущених до негайного виконання, після набрання ними законної сили. Окрім того, юридичними службами області здійснюється постійний контроль за веденням обліку невиконаних судових рішень для недопущення випадків зволікання з виконанням судових рішень, які набрали законної сили або допущені до негайного виконання.

В головному та підвідомчих управліннях Фонду області на належному рівні налагоджено співпрацю з органами Державної виконавчої служби. Звірення виконавчих документів здійснюється щомісячно та щоквартально в порядку, передбаченому наказом Міністерства юстиції України та Пенсійного фонду України від 17.03.2004 № 25/5/39 (зі змінами). Підвідомчими управліннями щомісячно проводяться наради з відділами Державної виконавчої служби, на яких розробляються та затверджуються спільні заходи щодо виконання виконавчих документів на користь Пенсійного фонду України та аналіз виконання вжитих заходів.

Станом на 01.01.2019 залишалося 1283 не виконаних виконавчих документів, що знаходились на виконанні в органах Державної виконавчої служби, в сумі 21,8 млн. грн. (що на 1,1 млн. грн. більше, ніж станом на 01.01.2018). Найбільший залишок не виконаних виконавчих документів у сумі 8,1 млн. грн. знаходиться на виконанні в Тячівському районному відділі виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області, питома вага якого становить 37% від залишку по області. Протягом 2018 року в результаті вжитих заходів органів Державної виконавчої служби надійшло до бюджету Пенсійного фонду України коштів в сумі 2581,0 тис. грн. (що на 579,9 тис. грн. більше, ніж у 2017 році).

 

ВИРІШИЛИ:

 Інформацію начальника юридичного відділу головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Фабіан Н. А. взяти до відома.

  1. Юридичному відділу головного управління (Фабіан Н. А.):

2.1. Регулярно здійснювати огляд судової практики у справах за участю органів Фонду області.

2.2. Вжити заходи, спрямовані на покращення якості представлення інтересів органів Пенсійного фонду в судах.

  1. Начальникам об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України в Закарпатській області:

3.1. тримати на особистому контролі стан виконання Заходів щодо удосконалення правової роботи, затверджених наказом головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області від 11.08.2016 року № 104, та наказу головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області від 28.02.2018 року № 158;

3.2. забезпечити роботу комісій з питань доцільності сплати судового збору при поданні до суду позовів, апеляційних та касаційних скарг;

3.3. тримати на постійному контролі ведення обліку невиконаних судових рішень, не допускати випадків зволікання з виконанням судових рішень, які набрали законної сили або допущені до негайного виконання (з врахуванням норм постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 року № 649  «Питання погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду»);

3.4. до 01 березня 2019 року провести інвентаризацію виконавчих документів, що тривалий час перебувають на виконанні в органах Державної виконавчої служби, за результатами якої розробити (спільно з органами Державної виконавчої служби на місцях) стратегію, спрямовану на реальне виконання цієї категорії боргів, подати до головного управління довідки про результати інвентаризації  в розрізі кожного боржника;

3.5. тримати на особистому контролі якість представлення інтересів органів Пенсійного фонду в судах.

  1. Контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.

 

 Голова колегії                                                                                              А. ПЕНТЕК

 

Секретар колегії                                                                                          О. БАРАН

 

background Layer 1