Пропустити навігацію

Запитуєте – відповідаємо ЩОДО СПЛАТИ СТРАХОВИХ ВНЕСКІВ ОСОБОЮ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Мfoto telefon 2 - Запитуєте – відповідаємо ЩОДО СПЛАТИ СТРАХОВИХ ВНЕСКІВ ОСОБОЮ З ІНВАЛІДНІСТЮені 50 років. Через хворобу маю ІІІ групу інвалідності, але продовжую працювати на приватному підприємстві. Директор повідомив мене, що сплачуватиме за мене страхові внески за пільговою ставкою. Я ж хвилююся, чи в майбутньому не виникнуть у мене проблеми, коли виходитиму у 60 років на  пенсію по віку, особливо щодо розміру пенсії?

Еріка К., м. Мукачево

         На запитання відповідає начальник відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Мирослава МАКСИМОВИЧ:

         – Відповідно до п. 13 статті 8 Закону України № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, фізичних осіб-підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю.

Відповідно до ст. 41 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії  враховуються суми виплат (доходу), отримуваних застрахованою особою після набрання чинності цим Законом, з яких згідно з цим Законом були фактично нараховані (обчислені) та сплачені страхові внески.

Недоотримана сума коштів від застосування пільгового розміру єдиного соціального внеску для працюючих осіб з інвалідністю відшкодовується Пенсійному фонду України з державного бюджету.

Таким чином, хвилювання пані Еріки є безпідставними, оскільки чинним законодавством не передбачено жодних обмежень для визначення розміру пенсійних виплат, які розраховуються із суми заробітної плати, до якої застосовується пільговий розмір єдиного соціального внеску для працюючих осіб з інвалідністю.

 

background Layer 1