Пропустити навігацію

Запитуєте – відповідаємо ЧИ ПОТРІБНО СПЛАЧУВАТИ ЄСВ, ЯКЩО ПРИВАТНИЙ ПІДПРИЄМЕЦЬ – ІНВАЛІД

Я привkartynka pensijnyj informuye 1 300x225 - Запитуєте – відповідаємо ЧИ ПОТРІБНО СПЛАЧУВАТИ ЄСВ, ЯКЩО ПРИВАТНИЙ ПІДПРИЄМЕЦЬ  – ІНВАЛІДатний підприємець, інвалід ІІ групи. Отримую пенсію по інвалідності з 2007 року. Чи повинна я сплачувати єдиний соціальний внесок як приватний підприємець?

Галина Д., м. Тячів

 На запитання відповідає головний спеціаліст відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Мар’яна  НАЗАРОВА:

– Відповідно до ст.4 Закону України № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, що обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску винятково за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Однак у разі, якщо фізична особа-підприємець, одержувач пенсії за віком або особа з інвалідністю, що отримує пенсію або соціальну допомогу, подала до органу Державної фіскальної служби за місцем реєстрації звіт, у якому самостійно визначила для себе дохід та нарахувала єдиний соціальний внесок, тоді вона зобов’язана сплатити єдиний соціальний внесок у строки, визначені чинним законодавством.

background Layer 1