Пропустити навігацію

ПРО ПЕНСІЮ ЗА ВИСЛУГОЮ РОКІВ ТА ІНШІ ПЕНСІЙНІ ПИТАННЯ йшлося на зустрічі пенсійників з ужгородськими педагогами

Із прийняттям у жовтні 2017 року Закону України «Про внесення змін до IMG 20191126 152005 237x300 - ПРО ПЕНСІЮ ЗА ВИСЛУГОЮ РОКІВ ТА ІНШІ ПЕНСІЙНІ ПИТАННЯ йшлося на зустрічі пенсійників з ужгородськими педагогамидеяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» скасовано дію цілої низки спеціальних законів, за якими призначались різні види пенсій, змінились і самі умови призначення пенсій. Тому фахівці головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області йдуть безпосередньо в трудові колективи, аби роз’яснити пенсійне законодавство.

Так, цього вівторка, 26 листопада, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Галина Маслякевич та заступник начальника управління застосування пенсійного законодавства – начальник відділу контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення головного управління Оксана Олефір відвідали Ужгородську загальноосвітню школу І-ІІІ ступеня № 8 і IMG 20191126 140747 300x225 - ПРО ПЕНСІЮ ЗА ВИСЛУГОЮ РОКІВ ТА ІНШІ ПЕНСІЙНІ ПИТАННЯ йшлося на зустрічі пенсійників з ужгородськими педагогамипоспілкувалися з педагогічним колективом.

Оскільки учасниками зустрічі були педагоги, то й основною темою розмови стали умови виходу на пенсію за вислугою років. Як пояснила Галина Маслякевич, право виходу на пенсію за вислугою років незалежно від віку, мають педагогічні і медичні працівники, котрі на 1 квітня 2015 року мали 25 років педагогічного (медичного) стажу, на 31 грудня 2015 року – 25 років 6 місяців чи на 11 жовтня 2017 року – 26 років і 6 місяців.

– Перелік посад, з яких можна виходити на пенсію за вислугою років, визначений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909. – пояснила Галина Маслякевич. – Разом з тим, якщо особа на день досягнення пенсійного віку працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» – «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і має страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років) на таких посадах, а також якщо вона до цього не отримувала будь-яку пенсію, їй при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Цікавили педагогів і питання перерахунку пенсій працюючимIMG 20191126 152111 300x153 - ПРО ПЕНСІЮ ЗА ВИСЛУГОЮ РОКІВ ТА ІНШІ ПЕНСІЙНІ ПИТАННЯ йшлося на зустрічі пенсійників з ужгородськими педагогами пенсіонерам. Як пояснила Оксана Олефір, щороку в березні Пенсійний фонд в автоматичному режимі проводить перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам – тим, хто відпрацював 24 місяці з дати останнього перерахунку їхньої пенсії.

Окремо Галина Маслякевич розповіла присутнім про нові онлайн-сервіси Пенсійного фонду України, що дозволяє працівникам контролювати свій страховий стаж, сплату роботодавцями відрахувань в Пенсійний фонд тощо, а пенсіонерам – контролювати свою пенсійну справу.

background Layer 1