Пропустити навігацію

Про перерахунок пенсій з 1 грудня 2019 року

 

ПЕНСІЙНИЙ  ФОНД  УКРАЇНИ

                           ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ  ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ

пл. Народна,4  м. Ужгород, 88008   тел./факс: (0312) 61-40-02,  E-mail:info@zk.pfu.gov.ua, Код ЄДРПОУ 13559341

 

 

ПЕНТЕК АНАСТАСІЯ ЮРІЇВНА,

начальник головного управління Пенсійного фонду України

в Закарпатській області

 

Дата проведення: 4 грудня 2019 року

Час проведення: 11.00 год.

Місце проведення: прес-центр ОДА

Контактна особа: Мигалина Наталія Павлівна,

моб. тел.: 050.738.85.14

 

ПРЕС-РЕЛІЗ

 Про перерахунок пенсій з 1 грудня 2019 року

 

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 1 грудня 2019 року зріс прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, – з 1 564  до 1 638 гривень.

У зв’язку з цим з 1 грудня ц. р. проведено автоматичний перерахунок пенсій окремим категоріям громадян. Перерахунку підлягали мінімальні розміри пенсій, а також підвищення, надбавки та доплати, які встановлені до пенсій та які залежать від розміру прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність.

Підвищено пенсії:

– за особливі заслуги перед Україною;

– ветеранам війни;

– жертвам нацистських переслідувань;

– мінімальні розміри пенсій учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни;

– мінімальні розміри пенсій особам з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, та особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

З 01.12.2019 року надбавка, передбачена Законом України «Про донорство крові та її компонентів», яка встановлюється у розмірі 10% від прожиткового мінімуму на одну особу, становитиме 202,70 гривень.

Розмір мінімальної пенсії за віком з 1 грудня ц. р. становить 1638 гривень (тобто збільшився на 74 гривні).

Максимальний розмір пенсійної виплати – 16380 гривень, тобто 10 мінімальних пенсій.

Працюючим пенсіонерам перерахунок пенсії у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, здійснюється після звільнення їх із роботи.

Не змінюються з 1 грудня окремі надбавки та підвищення, встановлені до пенсій у твердому розмірі, зокрема: дітям війни (66,43 грн.), додаткові пенсії постраждалим від Чорнобильської катастрофи I, IІ, III, IV категорій, інші.

З 1 грудня перераховано пенсії 198,3 тисячі закарпатців.

 

Відповідно до чинного законодавства органами Пенсійного фонду області з початку 2019 року проведено 5 індивідуально-масових перерахунків пенсій:

– підвищення мінімальної пенсії 65-річним пенсіонерам, які мають стаж 40 років і більше;

– перерахунок з 01.03.2019 – індексація раніше призначених пенсій у зв’язку зі збільшенням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні;

– перерахунок з 01.04.2019 року по ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для тих пенсіонерів, котрі продовжували працювати після призначення (перерахунку) пенсій 24 місяці;

– перерахунок з 01.07.2019 р. та з 01.12.2019 – зміна прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

 

Таким чином, розмір мінімальної пенсії протягом 2019 року збільшився на 141 гривню.

 

 

Електронні пенсійні справи

 

 

Пенсійний фонд України реалізує масштабний проект – перенесення інформації про пенсіонерів з паперових носіїв в електронну форму (ретроконверсія). Із жовтня цього року в системі головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, а саме в Мукачеві, запрацював відділ з ретроконверсії, де розгорнуто необхідне апаратне та програмне забезпечення.

Переведення пенсійних справ в електронний формат здійснюється в рамках реалізації Пенсійним фондом України проекту «Е-ПЕНСІЯ», який, серед іншого, передбачає дистанційне подання документів для призначення пенсій через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

В електронний формат в Закарпатській області необхідно перевести понад 260,3 тисячі діючих пенсійних справ. Станом на 2 грудня ц. р. опрацьовано 2503 пенсійних справ та проведено всі етапи оцифрування (сканування, обрізання, документування) по 1947 пенсійних справах.

Відцифровано понад 214,5 тис. сторінок та 230,2 розворотів пенсійних справ.

 

Пенсійний фонд України повністю відмовився від паперових пенсійних справ – вони формуються винятково в електронному вигляді. Запровадження електронних пенсійних справ дозволить:

– забезпечити пенсіонерам доступ до матеріалів своєї електронної пенсійної справи в будь-якому сервісному центрі чи на віддаленому робочому місці Пенсійного фонду України, або через мережу Інтернет з використанням засобів вебпорталу електронних послуг Фонду;

– створити можливість для надання послуг незалежно від місця проживання;

– забезпечити наскрізний автоматизований контроль актуальності та достовірності документів, на підставі яких виплачуються пенсійні кошти.

 

 

background Layer 1