Пропустити навігацію

Як надаються пенсійні послуги на Хустщині, керівник пенсійної служби області Анастасія Пентек запитувала безпосередньо у людей

У вівторок, 3 груд1 225x300 - Як надаються пенсійні послуги на  Хустщині,  керівник пенсійної служби області Анастасія Пентек запитувала безпосередньо у людейня, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек здійснила робочу поїздку в Хустський район, проінспектувавши роботу Хустського відділу обслуговування громадян (сервісного центру). Разом із журналістами обласних телеканалів керівник головного управління побувала і у Велятинській сільській раді, де саме на віддаленому робочому місці Фонду відбувався прийом громадян фахівцями сервісного центру.

…Пан Василь прийшов на прийом, бо за тиждень йому виповнюється 60 років. Віталія Турдай, заступник начальника Хустського відділу обслуговування громадян (сервісного центру), інформувала майбутнього пенсіонера, які саме документи він має подати для призначення пенсії. З таким же питанням звернулись ще кілька велятинців.

– Це вже не перший прийом, який ми проводимо в цьому селі. До речі, на прийом приходять не тільки велятинці, а й мешканці навколишніх сіл – Шаяна та Модьоровш, де 1,2 тисячі мешканців. В самому ж Велятині зареєстровано 4,5 тисячі мешканців, з яких 1 тисяча – пенсіонери, – каже Алла Рішко, начальник Хустського відділу обслуговування громадян (сервісного центру). – Таке ж віддалене робоче місце нашого сервісного центру працює і в Липчі, де 3,8 тисячі мешканців, з яких 900 – пенсіонери. В сусідніх селах – Липецькій Поляні та Липовці загалом проживає ще понад 4 тисячі осіб.IMG 058dc5da3243654cc53b43453df70ec7 V 248x300 - Як надаються пенсійні послуги на  Хустщині,  керівник пенсійної служби області Анастасія Пентек запитувала безпосередньо у людей

– Пенсійний фонд України докорінно змінив підходи в обслуговуванні громадян, впроваджує сучасні інформаційні технології, що дозволило наблизити надання пенсійних послуг безпосередньо до людей, – підсумувала Анастасія Пентек. – Однією з форм такої роботи є створення віддалених робочих місць фахівців Пенсійного фонду. Ми вивчили потребу і на сьогодні в області вони вже працюють в 17 населених пунктах області. Звернувшись до фахівця Фонду, громадяни безпосередньо в селі можуть отримати повний спектр послуг так само, які на стаціонарному робочому місці: подати документи на призначення і перерахунок пенсії, отримати довідку про розмір пенсії, зареєструватись на вебпорталі Пенсійного фонду, отримати консультації та інше. Про ефективність їх роботи свідчить той факт, що за 11 місяців на віддалених робочих місцях надано 9769 послуг, зокрема Хустським сервісним центром – 683 послуги.

Загалом же цього дня на прийом прийшли 45 мешканців Велятина, і всі зійшлися в думці, що така форма роботи Пенсійного фонду є дуже зручною, набагато економить час людей, адже не потрібно їздити в райцентр, щоб отримати ту чи іншу пенсійну послугу.    

* * *

Хустський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, який також відвідали Анастасія Пентек та журналісти, після реорганізації системи органів Пенсійного фонду області розпочав роботу з липня цього року. Очолила відділ Алла Рішко.

На сьогодні foto Hust 3 225x300 - Як надаються пенсійні послуги на  Хустщині,  керівник пенсійної служби області Анастасія Пентек запитувала безпосередньо у людейсервісний центр відповідає Стандартам обслуговування громадян, прийнятим Пенсійним фондом України: тут проведено капітальний ремонт приміщень, встановлено сучасну оргтехніку, створено всі умови як для відвідувачів, так і для працівників: приміщення розділено на дві зони – робочу і зал очікування для відвідувачів. Для людей з особливими потребами встановлено звукові маячки «метроном», інформаційні покажчики шрифтом Брайля тощо. В залах ведеться відеоспостереження, що дозволяє керівництву відслідковувати весь робочий процес і оперативно реагувати на проблемні питання, що можуть виникати. Оформлення приміщень витримано в кольоровій гамі Пенсійного фонду, для працівників запроваджено дрес-код.

Хустський сервісний центр на сьогодні надає пенсійні послуги понад 26,6 тисячі пенсіонерів, які проживають у 32 населених пунктах району, з яких 11 мають статус гірського населеного пункту. Загалом же на Хустщині мешкає 127,3 тисячі осіб.

За 11 місяців Хустським сервісним центром надано 22 909 послуг. Зокрема: прийнято 2 654 заяви на призначення та перерахунок пенсій, оформлено документи 32 громадян за принципом «Майбутній пенсіонер», подано 3 заяви для призначення пенсії в «один дотик» тощо.

До слова, в червні 2019 року проведено реорганізацію системи органів Пенсійного фонду України в Закарпатській області: припинено діяльність районних і міськрайонних об’єднаних управлінь, їх приєднано до головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області. Відтак на сьогодні в області функціонує одна юридична особа – головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, в якому концентрується вся управлінсько-адміністративна робота. На місцях – в районах і обласному центрі – надаються безпосередньо пенсійні послуги.

Реорганізація жодним чином не спричинила скорочення мережі органів Фонду області: в кожній адміністративно-територіальній одиниці області працюють відділи/сектори обслуговування громадян (сервісні центри), відділи/сектори з питань перерахунків пенсій та відділи/сектори з питань виплати пенсій. З листопада ц. р. створено відділ з питань призначення пенсій. 

background Layer 1