Пропустити навігацію

«СВЯТИЙ МИКОЛАЙ, НА ВСЯКИЙ ЧАС ПОМАГАЙ!» Подарунки і тепло сердець подарували закарпатські пенсійники одиноким і немічним

foto podarunky Rati 225x300 - «СВЯТИЙ МИКОЛАЙ, НА ВСЯКИЙ ЧАС ПОМАГАЙ!» Подарунки і тепло сердець подарували закарпатські пенсійники одиноким і немічнимДо них не так часто навідуються, для більшості з них стіни та сусіди по кімнаті – це їхній світ, в якому вони живуть, а спогади – то єдина ниточка, яка зв’язує їх із колишнім життям і навколишнім світом. Тому так радо, хоч і трохи розгублено, вони зустрічають всіх, хто до них навідується.  У кожного з цих немолодих жінок і чоловіків – своя життєва історія… Вони – це мешканці стаціонарного відділення для постійного і тимчасового проживання Ужгородського районного територіального центру соціального обслуговування та пацієнти госпісу Ужгородської районної лікарні, що у Великій Доброні Ужгородського району.

Вже традиційно в День святого Миколая до стареньких та інвалідів завітали працівники головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області. Приїхали не з порожніми руками – привезли подарунfoto babulka 225x300 - «СВЯТИЙ МИКОЛАЙ, НА ВСЯКИЙ ЧАС ПОМАГАЙ!» Подарунки і тепло сердець подарували закарпатські пенсійники одиноким і немічнимки: солодощі та фрукти, електрокавоварку, засоби особистої гігієни, пральний порошок та багато іншого, придбані за кошти, зібрані працівниками головного управління.

Сьогодні в територіальному центрі проживає 24 одиноких людей з усього Ужгородського району, всі вони – пенсіонери з обмеженими фізичними можливостями, більшість потребує постійного догляду, є і прикуті до ліжка. Поряд – паліативне відділення, де ще 12 важкохворих. 

92-річна пані Ержіка із Паладь-Комаровець (фото 2) тремтячими руками бере свій подарунок і, плачучи,  довго не відпускає наші руки… І хоч живуть ці люди в теплі, доглянуті і нагодовані, та їм так бракує звичайної уваги, теплої усмішки і доброго слова незнайомих людей… Адже більшість із них, крім стіни і стелі кімнати практично нічого не бачать, бо давIMG 20191219 110455 225x300 - «СВЯТИЙ МИКОЛАЙ, НА ВСЯКИЙ ЧАС ПОМАГАЙ!» Подарунки і тепло сердець подарували закарпатські пенсійники одиноким і немічнимно вже прикуті до ліжка… Тому і сльози в очах, розгублені посмішки і щирі слова вдячності… Старечими, тремтячими руками приймають солодкі подарунки і дякують, дякують за увагу до них…

Жужанна Раті, завідувачка центру (на фото 1), та Оксана Кустрьо, завідувачка паліативним відділенням (на фото 3), розповідають, що раніше тут було терапевтичне відділення районної лікарні. Умови були далекі від задовільних. Відтак у 2013 році голландський благодійний фонд виділив кошти – будівлю, приміщення, систему водопостачання та каналізування капітально відремонтували і відкрили відділення для одиноких людей похилого віку та госпіс. 

Працівники головного управління Пенсійного фонду області поспілкувалися як із мешканцями відділення, так і з працівниками, серед яких теж є пенсіонери, розповіли про нове в пенсійному законодавстві. Відтак привітали всіх із прийдешніми святами – Новим роком і Різдвом Христовим.

           

 

background Layer 1