Пропустити навігацію

Про роботу внутрішнього аудиту в 2019 році

У 2019 році в області проведено сім аудитів з питань  оцінки стану призначення та перерахунку пенсій по інвалідності та в разі втрати годувальника, по дотриманню вимог Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», стану наповнення реєстру застрахованих осіб, організації роботи по надходженню власних коштів до бюджету Фонду та скороченню обсягів заборгованості по платежах, прийому та обслуговування громадян в усіх відділах (секторах) обслуговування громадян, складання та виконання кошторису видатків на утримання апарату, витрачання коштів на оплату праці і державні закупівлі та обліку матеріальних цінностей, використання коштів на утримання службових приміщень, транспортних засобів, оплату комунальних послуг та енергоносіїв у системі головного управління  Фонду.

За результатами проведених внутрішніх аудитів встановлено у 2019 році  встановлено 263 випадки нефінансових порушень, по яких настав термін виконання, які усунено. Виявлено 84 випадки фінансових порушень, що призвели до переплати (недоплати) пенсій, заробітної плати на загальну суму 29,5 тис. гривень, які  відшкодовано на 97,5 відсотка. 

Переплати (недоплати) пенсій виникли із-за безпідставно проведеного допризначення (перерахунку), не проведення допризначення пенсій за останній місяць роботи, що передує місяцю надання заяви про призначення пенсії (лист Пенсійного фонду України  від 12.11.2015  № 1194/039/97-15); не проведення перерахунку (допризначення) пенсії після надходження даних про сплату страхових внесків за останній місяць роботи, що передує місяцю подання заяви про призначення пенсії, чим недотримано вимоги п. 4.3 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії; невідповідності розміру призначеної пенсії вимогам постанови Кабінету Міністрів України  від 28.12.2011 року № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення» та недоробкам програмного забезпечення від  04.12.2015 року; невірного визначення розміру встановленого підвищення до пенсії як інваліду війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; не перегляду розміру пенсії по інвалідності в розмірі за віком як працюючому інваліду III групи за період роботи у випадку перерахунку працевлаштованим/звільненим в порушення вимог Закону України № 1058; несвоєчасного подання коригуючих даних персоніфікованого обліку і не приведення у відповідність страховий стаж відповідно до даних СПОВ; невірного визначення строку встановлення підвищення пенсій по статусу гірських тощо. 

Встановлено випадки зайвого утримання сум членських профспілкових внесків із зарплати працівників, які не подали заяви про вступ до профспілкової організації головного управління та не є її членами, порушення по недотриманню вимог Порядку № 100 щодо правильності нарахування складових заробітної плати та розрахунку відпускних, що призвело до недоплати, та по одному особовому рахунку встановлено порушення при нарахуванні суми підвищення надбавки за вислугу років на державній службі, що призвело до переплати по заробітній платі.

У 2019 році проведено 6 тематичних перевірок. За результатами  перевірки дотримання норм законодавства при перерахуванні коштів Тячівським об’єднаним управлінням комунальній установі «Тячівський соціально-реабілітаційний (абілітаційного) центр для осіб з інвалідністю» встановлено порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від          4 березня 2004 р. № 269 (зі змінами), що  призвело до зайво перерахованих  коштів установі на суму 3049,26 грн., які було повернено і виплачено шести пенсіонерам на суму 3049,26 гривень.   

У поточному році за результатами аудиторських досліджень за попередні роки відшкодовано коштів на суму 25,6 тис. грн. по переплатах пенсій.

background Layer 1