Пропустити навігацію

Анастасія Пентек: «Сьогодні пенсійні послуги можна отримати не виходячи з дому »

Нfoto A. Pentek 300x200 - Анастасія Пентек: «Сьогодні пенсійні послуги можна отримати не виходячи з дому »а початку року заведено підбивати підсумки року минулого і будувати плани на майбутнє. Сьогодні наша розмова з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасією Пентек про пенсійне забезпечення закарпатців, реформи і новації в Пенсійному фонді та інші актуальні пенсійні питання.

         – Анастасіє Юріївно, то як минулого року складались справи в пенсійній галузі нашої області?

– Почну зі статистики: на сьогодні в Закарпатті отримують пенсію 270,3 тисячі пенсіонерів, з яких 10,7 тисячі – пенсіонери силових структур. Із загальної чисельності одержувачів пенсій понад 198 тисяч отримують пенсію за віком, близько 38 тисяч – по інвалідності та 56 тисячам виплачується доплата відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні». 47 тисяч пенсіонерів  – працюючі.

Середній розмір пенсійної виплати в області становить 2394 гривні 55 копійок при загальнодержавному показнику – 3019,62 гривні.

– Чи змінювався протягом минулого року розмір пенсій?

– Так, протягом 2019 року проведено 5 індивідуально-масових перерахунків пенсій: з 1 січня підвищувалась мінімальна пенсія 65-річним пенсіонерам, які мають стаж 40 років і більше (і цього року з 1 січня також вже проведено перерахунок цій категорії пенсіонерів); з 1 березня здійснено так звану індексацію раніше призначених пенсій; з 1 квітня – перерахунок для тих пенсіонерів, котрі продовжували працювати після призначення (перерахунку) пенсій 24 місяці; та з 1 липня і 1 грудня – у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Таким чином, розмір мінімальної пенсії протягом 2019 року збільшився на 141 гривню.

– Минулого року органи Пенсійного фонду, зокрема і в нашій області, зазнали значних змін… 

– Дійсно, в системі Пенсійного фонду нашої області відбулись кардинальні зміни. У червні ліквідовано об’єднані управління в районах і містах Ужгород та Мукачево, натомість з 1 липня 2019 року головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області стало однією юридичною особою, в якому зараз концентрується вся управлінсько-адміністративна робота.

Реорганізація жодним чином не спричинила скорочення мережі органів Фонду області: в кожній адміністративно-територіальній одиниці області працюють відділи/сектори обслуговування громадян (сервісні центри), з питань перерахунків пенсій та з питань виплати пенсій. Створено відділ з питань призначення пенсій, працівники якого централізовано призначають пенсії всім закарпатцям.

Минулого року Пенсійний фонд України розпочав реалізацію масштабного проекту – перенесення інформації про пенсіонерів із паперових носіїв в електронну форму (ретроконверсію). З вересня у структурі головного управління створено відділ з ретроконверсії, який працює в Мукачеві, – тут розгорнуто необхідне програмне забезпечення, сюди для переведення у цифровий формат передають пенсійні справи з усієї області. Наскільки це масштабна робота, свідчить хоча б ця цифра – у електронний формат в нашій області необхідно перевести понад 260,3 тисячі діючих пенсійних справ.

Загалом ми повністю відмовилися від паперових пенсійних справ – формуємо їх тільки в електронному вигляді. А до того провели величезну роботу по інвентаризації всіх діючих пенсійних справ – перевірці підлягало близько 265 тисяч справ, і на сьогодні цю роботу вже фактично завершено.

– Останніми роками Пенсійний фонд активно модернізується, запроваджуючи сучасні технології…

– Сьогодні пенсійні послуги можна отримати не виходячи з дому. До прикладу, завдяки запровадженню проекту «Е-ПЕНСІЯ» громадянин може подати необхідні документи для призначення пенсії дистанційно – через вебпортал електронних послуг Фонду. А мобільний додаток «Пенсійний фонд» забезпечує доступ до електронних носіїв Пенсійного фонду України у зручному форматі з мобільних пристроїв (смартфонів і планшетів). Запроваджено і новий онлайн-сервіс «Електронна трудова книжка», що дозволяє громадянам переглядати відомості про свою трудову діяльність за даними звітних відомостей роботодавця. Також на порталі міститься інформація про сплачені страхові внески з 2000 року.

Через мережу Інтернет з використанням засобів вебпорталу електронних послуг Фонду можна отримати і довідку із QR-кодом.

– Чи всюди по області забезпечено таку сучасну форму надання пенсійних послуг?

– Як я вже зазначала, у всіх районах і обласному центрі створено сучасні сервісні центри, громадянин може отримати весь спектр пенсійних послуг – від консультації до оформлення пенсії. Крім того, в 17 населених пунктах працюють віддалені робочі місця Пенсійного фонду. Минулого року фактично у всіх сервісних центрах проведено капітальні ремонти, і зараз маємо сучасні приміщення, де створено всі умови як для відвідувачів, так і для працівників. Якість надання послуг, толерантне й уважне ставлення до відвідувачів, оформлення документів для призначення пенсії у строки, передбачені законодавством, – це принципи роботи наших працівників.

– А наскільки самодостатнім є пенсійний бюджет нашої області?

– Щомісяця на виплату пенсій область потребує в середньому 662 мільйони гривень і власними коштами можемо забезпечити себе десь наполовину – решту отримуємо з державного бюджету. Бюджет Пенсійного фонду Закарпатської області є традиційно дотаційним, як, зрештою, і бюджет нашої області загалом. Адже в Закарпатті практично нема великих підприємств, які би сплачували в бюджет значні податки. До того ж, у нас високим є рівень безробіття та трудова міграція. Тому з кожним роком навантаження на Пенсійний фонд зростає: так, на 1 грудня 2019 року в області на 183,9 тисячі працюючих припадало 259,6 тисячі пенсіонерів, тобто в середньому на одного працюючого припадає 1,4 пенсіонера. При цьому це співвідношення в розрізі районів різниться: якщо, скажімо, на Ужгородщині на одного працюючого припадає 0,5 пенсіонера, то на Воловеччині – 2,3, на Тячівщині – 2,1 пенсіонера. І ці тенденції тільки поглиблюються. Тому головною умовою збільшення надходжень як до бюджетів усіх рівнів, так і до бюджету Пенсійного фонду є зростання заробітної плати, легальна зайнятість населення та створення нових робочих місць.

В цьому контексті хочу зачепити надзвичайно актуальну проблему – нелегальна зайнятість і виплата зарплати в «конвертах». Як ви знаєте, у зв’язку з пенсійною реформою щороку зростає кількість необхідних років страхового стажу для виходу на пенсію: з 1 січня 2020 року необхідно вже мати щонайменше 27 років стажу, щороку додається рік, і у 2028 році, щоб отримати право на пенсію, необхідно буде мати не менше 35 років страхового стажу. Неофіційне працевлаштування і отримання «конвертованої» зарплати не дасть такого стажу.

Проведений аналіз стажу пенсіонерів, які в 2019 році вийшли на пенсію по віку, показав, що з початку цього року право на пенсію в 60 років через недостатню кількість років страхового стажу втрачає значна кількість закарпатців, особливо це стосується гірських районів. Так, в Тячівському районі таких понад 27%, в Виноградівському районі – 25%, в Міжгірському та Іршавському – понад 24%, Рахівському районі – більш як 22 відсотки громадян, що досягли пенсійного віку. В інших районах – в середньому 19 відсотків громадян.

Реалії сьогодення дуже тривожать, адже зараз багато молодих людей навіть не мають трудових книжок, працюючи нелегально в країні або за кордоном. Із понад 530 тисяч працездатних закарпатців не задіяно в жодній сфері економіки близько 40 відсотків. Це якраз ті, хто поповнює ряди заробітчан за кордоном та нелегальних працівників тут, у нас вдома. Тому боротьба з нелегальною зайнятістю є питанням № 1.

Що важливо: недобросовісні роботодавці, не оформляючи трудові відносини зі своїми працівниками, виплачуючи їм зарплату в «конверті», позбавляють своїх працівників соціальних гарантій, передусім права на пенсію.

– Анастасіє Юріївно, ми розмовляємо в час Новорічно-Різдвяних свят. Як би ви підсумували рік минулий і що побажали закарпатцям?

– Найголовніше, що протягом минулого року нашим пенсіонерам своєчасно і стабільно виплачувались пенсій, а працівники органів Пенсійного фонду області, як належить, виконували свої обов’язки, за що їм щиро вдячна.

І користуючись нагодою, хочу привітати всіх закарпатців, особливо – наших пенсіонерів, з Новим 2020 роком та Різдвом Христовим. А побажати хочу миру – миру в країні, миру в наших сім’ях і душах. Хай рік новий принесе у ваші родини злагоду і достаток, наповнить серця Вірою, Надією, Любов’ю.

Розмовляла Наталія МИГАЛИНА,

газета “Новини Закарпаття”, № 2 від 11 січня 2020 року

background Layer 1