Пропустити навігацію

Інформуємо. Роз’яснюємо. Консультуємо ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПЕНСІОНЕРАМ, ЩОБ УНИКНУТИ ВІДРАХУВАНЬ ІЗ ПЕНСІЇ

Звернення щодо стягнення на пенсію здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Так, відповідно до ст. 50 цього Закону суми пенсій, виплачені надмірно внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду України чи в судовому порядку. При цьому відрахування з пенсії провадяться на підставі судових рішень, ухвал, постанов і вироків (щодо майнових стягнень), виконавчих написів нотаріусів та інших рішень і постанов, виконання яких відповідно до закону, провадиться в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

         Відрахування, які здійснюються на підставі рішень органів Пенсійного фонду України, є наслідком переплати пенсії, зокрема, коли пенсіонер отримав надмірно виплачені кошти, Пенсійний фонд ухвалює рішення про утримання з його пенсії, якщо переплата виникла з вини пенсіонера або внаслідок подання страхувальником недостовірних даних про працівника, на підставі яких була призначена пенсія.

         Зазначена переплата виникає з вини пенсіонера, якщо він, наприклад, працевлаштувавшись, не інформував орган Фонду про зміну свого стану, позаяк пенсія працюючого пенсіонера або того, який займається підприємницькою діяльністю, інакше кажучи, належить до зайнятого населення, буде іншою. При призначенні пенсії (або проведенні перерахунку) особі повідомляють про її обов’язок у разі працевлаштування протягом 10 днів надати дані про це до органів Пенсійного фонду. Фахівець інформує пенсіонера, яку пенсію він отримуватиме надалі. Якщо людина не повідомить про такі зміни, в будь-якому випадку Фонду стане про них відомо, оскільки регулярно проводиться звірка даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців і виявляється факт працевлаштування, тоді і обчислюється переплата.

         Ще однією причиною для відрахувань із пенсії може стати зміна місця проживання. Наприклад, пенсіонери, які мешкають на території радіоактивного забруднення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», отримують доплату до пенсії. Також передбачена 20-відсоткова надбавка до загального розміру пенсії людині, яка мешкає на території зі статусом гірського населеного пункту. У таких випадках про зміну місця проживання пенсіонер зобов’язаний інформувати органи Пенсійного фонду, і пенсію повинні перерахувати. Якщо ж особа такий факт замовчує, також слід очікувати відрахування з пенсії.

         Переплати трапляються і коли людина їде на постійне місце проживання до іншої країни, але не повідомляє про це Пенсійний фонд. Звичайно, що пенсії продовжують виплачуватися українцям, які живуть на території інших країн, але якщо це обумовлено спеціальними міждержавними угодами.

         Щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього і відрахувань, пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов’язків і знати, що надмірно отримані кошти підлягають поверненню.

 

background Layer 1