Пропустити навігацію

Про погашення заборгованості до Пенсійного фонду йшлося під час селекторної наради з керівниками міст і районів

28 Pensijnyj fond groshi 300x168 - Про погашення заборгованості до Пенсійного фонду  йшлося під час селекторної наради з керівниками міст і районівсічня в обласній державній адміністрації відбулася селекторна нарада з керівниками райдержадміністрацій та міськвиконкомів з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, зокрема і погашення заборгованості до Пенсійного фонду України. Йшлося і про легалізацію виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. В селекторній нараді взяла участь перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Наталія Кіш.

На 1 січня 2020 року загальна сума заборгованості по області становить 61,7 мільйона гривень, з якої 48 мільйонів – борг із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, 13,6 мільйона – несплата страхових внесків, що на 107,1% більше, ніж на початок 2019 року.

Найбільше зростання боргу спостерігається в Тячівському районі – на 2186,0 тис. грн, по місту Берегово та Берегівському районі – на 780 тис. грн., по м. Ужгород – на  222,1 тис. грн та Перечинському району – на  201 тисячу гривень.

Зростання боргу відбулося за рахунок нарахування пільгових пенсій переважно держпідприємствам-боржникам, зокрема ДП «Солотвинський солерудник», місячне нарахування становить майже 200 тисяч гривень. Заборгованість по страхових внесках порівняно до початку року зменшилася в усіх районах області, окрім Перечинського та Хустського.

Від загальної суми заборгованості 11,3% залишається за економічно активними підприємствами, 88,7% – за підприємствами, які перебувають у процедурах банкрутства та у яких відсутні активи для її погашення.

В рахунок погашення боргу з платежів до Пенсійного фонду у 2019 році надійшло 2,6 млн грн, або 37% економічно активного боргу.

Разом з тим, на 1 січня 2020 року сума боргу з єдиного соціального внеску сягнула 240,5 мільйона гривень, що на 43,7 мільйона більше, ніж на    1 січня 2019 року.

Під час селекторної наради Наталія Кіш наголосила керівникам міст і районів, що несплата роботодавцями внесків до Пенсійного фонду тягне за собою неврахування цього періоду у страховий стаж працівника, а отже, в майбутньому позначиться на пенсії особи. Тому такими соціально важливими є питання боротьби з нелегальним працевлаштуванням, виплатою зарплати в «конверті».

Учасникам селекторної наради наголошено на важливості виконання доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука від 22 січня 2020 року щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, проведення роз’яснювальної роботи із суб’єктами господарювання про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

 

background Layer 1