Пропустити навігацію

Роз’яснення НАЗК щодо фінансових зобов’язань

 

   Які фінансові зобов’язання   відображаються у декларації?

   Відповідно до пункту 9 частини першої статті 46 Закону, у декларації відображаються фінансові зобов’язання суб’єкта декларування та членів його сім’ї, які є дійсними станом на останній день звітного періоду. Під фінансовими зобов’язаннями у цілях декларування розуміються:

        – отримані кредити, позики;

        – інші кошти, які були позичені суб’єкту декларування або члену його сім’ї іншими особами, зокрема поворотна безвідсоткова фінансова допомога, отримана і не повернена у звітному періоді суб’єктом декларування або членом його сім’ї;

        – зобов’язання за договором лізингу;- зобов’язання за договором страхування;

        – зобов’язання за договором недержавного пенсійного забезпечення;- несплачені податкові зобов’язання;

        – інші зобов’язання (у декларації необхідно зазначити, які саме).

       У розділі “Фінансові зобов’язання” відображаються також відомості про розмір сплачених суб’єктом декларування або членом його сім’ї коштів в рахунок основної суми позики (кредиту) та розмір сплачених процентів за позикою (кредитом).

       Таким чином, у разі наявності у суб’єкта декларування або члена його сім’ї станом на 31 грудня звітного періоду фінансового зобов’язання (кредиту) та сплати суб’єктом декларування або членом його сім’ї коштів в рахунок основної суми кредиту, процентів за кредитом у звітному періоді у розділі “Фінансові зобов’язання” необхідно створити три окремі записи. У першому записі у полі “Вид зобов’язання” необхідно обрати значення “Отримані кредити” та заповнити всі інші обов’язкові поля. Такий запис буде стосуватися залишку по фінансовому зобов’язанню станом на 31 грудня. У другому записі у полі “Вид зобов’язання” необхідно обрати значення “Розмір сплачених коштів в рахунок основної суми позики (кредиту)” відповідна інформація буде відображати розмір сплачених коштів в рахунок основної суми кредиту у звітному році. У третьому записі у полі “Вид зобов’язання” необхідно обрати значення “Розмір сплачених коштів в рахунок процентів за позикою (кредитом)” відповідна інформація буде відображати розмір сплачених коштів в рахунок процентів за кредитом у звітному році.

                                                      (запитання доповнено новим абзацом      

                                                                 десятим згідно з рішенням Національного                                                                                                               

                                                                     агентства з питань запобігання корупції від 29.12.2018 р. N 3225)

       Приклад: Кредитний договір укладено в 2016 році та в тому ж році отримано всю суму кредиту (300000,00грн). Станом на 31.12.2017 залишок непогашеної основної суми кредиту становить 200000,00грн, сума сплачених коштів в рахунок основної суми кредиту за договором у 2017 році становить 50 000,00 гривень. Розмір сплачених коштів в рахунок процентів за кредитом – 20 000,00 гривень. У такому випадку при заповненні декларації за 2017 рік суб’єкт декларування у розділі “Фінансові зобов’язання” повинен зазначити інформацію про “Отримані кредити” – 200 000,00 грн, “Розмір сплачених коштів в рахунок основної суми позики (кредиту)” – 50 000,00грн, “Розмір сплачених коштів в рахунок процентів за позикою (кредитом)” – 20 000,00гривень.”.              

   (запитання доповнено новим абзацом

                                                         одинадцятим згідно з рішенням Національного  

                                               агентства з питань запобігання корупції від 29.12.2018 р. N 3225,

 

                                                 у зв’язку з цим абзаци десятий – чотирнадцятий           

                                           вважати відповідно абзацами дванадцятим- шістнадцятим) 

       У декларації відображаються фінансові зобов’язання суб’єкта декларування перед членами його сім’ї і навпаки. Наприклад, кошти, позичені суб’єкту декларування членом його сім’ї, повинні бути відображені в декларації як фінансове зобов’язання такого суб’єкта декларування. При цьому ці кошти (у разі перевищення порогу у 50 ПМ стосовно всіх грошових активів) повинні бути також відображені як грошовий актив такого члена сім’ї у відповідному розділі декларації.

       В декларації зазначаються будь-які фінансові зобов’язання суб’єкта декларування та членів його сім’ї. При цьому якщо розмір зобов’язання перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року, то необхідно відобразити відомості щодо фінансових зобов’язань, які включають дані про вид зобов’язання, його розмір, валюту зобов’язання, інформацію про особу, стосовно якої виникли такі зобов’язання, відповідно до пункту 1 частини першої статті 46 Закону, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, та дату виникнення зобов’язання. У разі якщо розмір зобов’язання не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року, зазначається лише загальний розмір такого фінансового зобов’язання.

                                                         (абзац одинадцятий запитання  у редакції

                                                     рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 30.09.2016 р. N 57)

Кошти, які були фактично отримані за кредитом (позикою) у звітному періоді незалежно від суми зобов’язання, слід зазначити у розділі декларації “Доходи, у тому числі подарунки” як “Інший дохід” та/або у розділі “Грошові активи” у разі перевищення встановленого в ньому порогу декларування.

background Layer 1