Пропустити навігацію

Працівникам обласної ради – про пенсійне забезпечення

В Го7 300x225 - Працівникам обласної ради – про пенсійне забезпеченняловному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області практикують різні форми донесення інформації з пенсійних питань безпосередньо до громадян. Так, днями відбулась зустріч з колективом Закарпатської обласної ради – з посадовими особами цього органу місцевого самоврядування спілкувались Вікторія Поляковська, начальник управління застосування пенсійного законодавства Головного управління, та Оксана Олефір, заступник начальника зазначеного управління – начальник відділу контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення Головного управління.

На початку Вікторія Поляковська інформувала присутніх про загальні засади пенсійного забезпечення, роз’яснила, зокрема, поняття трудового і страхового стажу.

– З 1 січня 2004 року, із запровадженням Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розділено поняття трудового і страхового стажу, – пояснила Вікторія Поляковська. – Стаж, який набула особа до 1 січня 2004 року, визначається як трудовий стаж, і він визначається за даними трудової книжки. Після 1 січня 2004 року обраховується страховий стаж особи на основі даних персоніфікованого обліку. На сьогодні при виході на пенсію особі враховується і трудовий, і страховий стаж.5 300x225 - Працівникам обласної ради – про пенсійне забезпечення

Водночас наголошено про те, що до 1 січня 2004 року пенсії призначалися всім громадянам незалежно від наявності стажу, а з 2004-го пенсія за віком вже призначалась за умови наявності мінімального стажу 5 років,  з 2011 року для отримання права на пенсію необхідно вже було мати мінімальний стаж 15 років. З 2017 року запроваджено  новий етап пенсійної реформи,  а саме: щороку збільшується тривалість мінімально необхідного для призначення пенсії страхового стажу. І цього року для виходу на пенсію вже необхідно мати щонайменше 27 років. З кожним роком додаватиметься 1 рік, і в 2028 року мінімальний страховий стаж становитиме 35 років.

Оксана Олефір пояснила порядок зарахування до страхового стажу періоду навчання у вищих навчальних закладах, зазначивши, що із січня 2004 року навчання у вузах на денній формі навчання у страховий стаж не зараховується, оскільки за студентів не сплачуються страхові внески. Однак студент може самостійно укласти договір добровільного страхування і сплачувати за себе страхові внески.

background Layer 1