Пропустити навігацію

Аналітична записка щодо роботи зі зверненнями громадян в головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області за І квартал 2020 року.

Робота із зверненнями громадян у головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області спрямована на забезпечення конституційного права громадян на звернення, створення належних умов для реалізації цього права відповідно до вимог Закону України “Про звернення громадян”.

Розгляд звернень громадян здійснюється відповідно до Закону України від  02.10.1996 № 393/96-ВР “Про звернення громадян” (зі змінами), Указу Президента України від 07.02.2008 № 109 “Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування” (зі змінами), постанови Кабінету Міністрів  України  від  12.08.2009 № 898 “Про взаємодію органів виконавчої влади, Секретаріату Кабінету Міністрів України та державної установи “Урядовий контактний центр” (зі змінами) та постанови   правління Пенсійного фонду України від 30.07.2015 № 13-1 “Про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України”.

Головним управлінням та його структурними підрозділами (далі – головне управління) забезпечено організацію прийому та розгляд звернень, які звертаються до головного управління на особистих та виїзних прийомах і різними засобами зв’язку: поштою, електронною поштою, факсом, за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України, державної установи “Урядовий контактний центр”.

Протягом І кварталу 2020 року до головного управління надійшло 1000 звернень громадян. Аналіз надходження звернень громадян свідчить, що через засоби зв’язку (поштою, електронною поштою, факсом) надійшло 655 звернення, що на 21 відсоток більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Через вищі органи влади та організації, установи надійшло 37 звернень( на 74 відсотки зменшилося їх надходження).

Спеціалісти головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області забезпечують оперативний розгляд звернень, що надійшли  з державної установи “Урядовий контактний центр” (урядова телефонна “гаряча лінія”) та вживають заходів для вирішення порушених у них питань. За І квартал 2020 року надійшло 132 таких звернень, що на 57 відсотків менше порівняно із І кварталом 2019 року.

Для підвищення ефективності та якості обслуговування населення забезпечується усний прийом відвідувачів, який здійснюється протягом робочого часу і незалежно від взяття на облік (проживання, перебування на обліку) громадян на території Закарпатської області чи інших регіонів України. Особистий прийом громадян проводиться відповідно до затверджених графіків. Інформація про час прийому розміщена на стендах головного управління, структурних підрозділів області та на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. В разі кадрових змін, поновлюються графіки особистих прийомів, які в обов’язковому порядку затверджуються наказами про організацію особистого прийому громадян.  

На особистих прийомах прийнято 126 відвідувачів, що на 94 відсотки  менше, аніж за аналогічний період минулого року. Таке суттєве зменшення пов’язане з тим, що відвідувачі напряму звертаються до приймалень громадян (сервісних центрів).

Серед організаційних підходів для проведення роз’яснювальної роботи в органах Фонду області залишаються виїзні прийоми громадян, які проводяться у міру необхідності та для упередження збільшення кількості письмових чи усних звернень громадян. Така форма роботи забезпечує особисте спілкування з громадянами та допомагає оперативному вирішенню пенсійних питань на місцях.

За даними проведеного моніторингу, на виїзних прийомах прийнято 91 громадянина, в тому числі 41 громадянина з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів по зору та осіб, яким виповнилося 80 років і більше.

В своїх зверненнях громадяни, в тому числі на особистих, виїзних прийомах найчастіше порушували питання щодо призначення та перерахунку пенсії (у 432 зверненнях), стосовно підвищення розміру пенсії – 63 звернення, роз’яснення діючого пенсійного законодавства – 151 звернення, визначення права на пенсію – 75 звернення.

Актуальною залишається проблема повторних звернень, кількість яких зменшилася у порівнянні з І кварталом 2019 року на 17 відсотків. Так, за звітний період 2020 року обліковано 45 повторних звернень. Як свідчить аналіз, є категорія громадян, які не згідні з відповідними роз’ясненнями пенсійного забезпечення, тому такі відповіді породжують повторні чи неодноразові звернення. При надходженні повторних звернень громадян проводилися перевірки своєчасності та об’єктивності розгляду первинних звернень громадян. З числа розглянутих повторних звернень, в більшості випадків, пенсія заявникам була призначена відповідно до вимог чинного законодавства, про що їх неодноразово повідомлено, проте вони залишаються незадоволеними і продовжують звертатися до органів Пенсійного фонду та вищих органів влади.

Для зменшення кількості звернень громадян, у головному управлінні та структурних підрозділах продовжують роботу телефонні “гарячі лінії” для надання відповідних  роз’яснень. За звітний період 631 громадянин отримав консультації за допомогою “гарячих” телефонних ліній, що на 40 відсотків менше ніж за  аналогічний період минулого року.

Серед найпоширеніших питань, що турбують громадян – це питання, пов’язані з підвищенням пенсій,  призначенням пенсії, порядку подання документів, правила здійснення перерахунку пенсії, виплата пенсії та роз’яснення окремих норм пенсійного законодавства.

Для забезпечення спрощення процедури отримання послуг, скорочення строків надання послуг в структурних підрозділах головного управління  продовжують свою роботу приймальні громадян, які працюють за принципом “єдиного вікна” (14 приймалень). Протягом звітного періоду в “єдиних вікнах” надано 58259 консультацій, роз’яснень чи послуг громадянам, що менше на 18,3 відсотки порівняно з І кварталом 2019 року.

Перевірки вищими органами влади та місцевою владою щодо діяльності приймалень громадян, які працюють за принципом “єдиного вікна” за звітний період не проводились.

Враховуючи, що питання підвищення якості обслуговування та розгляду звернень громадян залишаються пріоритетними напрямками роботи органів Пенсійного фонду, надалі проводиться робота над своєчасним  реагуванням на проблемні питання, які порушують громадяни під час прийому та в своїх зверненнях.

 

 

background Layer 1