Пропустити навігацію

Рішення колегії від 14.05.2020 № 4/РК “Про підсумки роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області в І кварталі 2020 року”

 
   

ПЕНСІЙНИЙ  ФОНД  УКРАЇНИ

 

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

                                              РІШЕННЯ

 

________________                         м. Ужгород                                        № _______ 

 

Про підсумки роботи Головного управління  

Пенсійного фонду України

в Закарпатській області

в І кварталі 2020 року

 

Проаналізувавши інформацію про підсумки роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (далі – Головного управління) в І кварталі 2020 року, колегія зазначає, що діяльність Головного управління спрямовувалась на виконання планових показників та наповнення бюджету, забезпечення стабільного фінансування і своєчасної виплати пенсій, реалізацію державної політики з питань пенсійного забезпечення. Значна увага приділялась питанням легалізації трудових відносин, захисту прав застрахованих осіб тощо.

Упродовж І кварталу 2020 року до бюджету Фонду в області з усіх джерел фінансування надійшло 2085,9 млн грн, або на 4,5% більше у порівнянні з відповідним періодом 2019 року. З них 2056,4 млн грн спрямовано на виплату пенсій та грошової допомоги 267,1 тис. пенсіонерам. В порівнянні з І кварталом минулого року виплати збільшилися на 86,5 млн грн, або на 4,4 відсотка.

Планові показники по надходженню коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду, виконано на 126,4 відсотка. Індикативні показники надходжень до Державного бюджету України за додатковими ставками виконано на 47,4% від планового показника.

Надходження частки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в області становить 982,0 млн грн, що на 8,6% більше порівняно з відповідним періодом 2019 року.

В результаті спільних дій з Державною службою з питань праці, Державною податковою службою України по виконанню плану заходів із детінізації зайнятості населення легалізовано 0,8 тис. працівників, додатково мобілізовано 0,8 млн грн єдиного соціального внеску.

Головним управлінням продовжувалася робота по погашенню заборгованості до Пенсійного фонду. Протягом І кварталу 2020 року до суду подано 56 позовів в сумі 1,4 млн гривень. Надходження від позовної роботи становили 0,6 млн грн, в т. ч. від заходів Державної виконавчої служби – 0,5 млн гривень. Заходами стягнення охоплено 100% заборгованості.

          Заборгованість економічно активних боржників збільшилася на 29,4 млн грн, або на 521% у зв’язку із закриттям провадження у справі про банкрутство державного підприємства «Солотвинський солерудник», сума боргу якого станом на 01.04.2020 становить 28,8 млн гривень. Однак, відповідно до Закону України «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації»     № 145-IX від 02.10.2019, протягом трьох років забороняється вчиняти виконавчі дії щодо зазначеного вище об’єкта, що унеможливлює стягнення заборгованості до Пенсійного фонду.

Завдяки спільним діям із місцевими органами виконавчої влади, податковою, виконавчою службами в рахунок погашення боргу з обов’язкових платежів надійшло 0,9 млн грн, єдиного соціального внеску – 13,3 млн грн, з них 11,3 млн грн – від фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності.

Загальна сума заборгованості до Фонду в області на 1 квітня 2020 року становить 62,6 млн гривень. Найбільше зростання по відшкодуванню пільгових пенсій допущено підприємствами Тячівського району – на 0,6 млн грн, зменшення відбулося по підприємствах Хустського району – на 0,3 млн гривень.

Через 17 банківських установ області, які уповноважені на здійснення пенсійних виплат, забезпечено виплату 49 відсоткам пенсіонерів, що дозволило заощадити кошти на оплату поштових послуг у сумі понад 19 млн гривень.

Станом на 1 квітня 2020 року 14 відділами та секторами обслуговування громадян (сервісними центрами) надано 61 тис. послуг.

В умовах карантину, для запобігання поширенню коронавірусу, у відділах/секторах обслуговування громадян (сервісних центрах) Головного управління запроваджено обмежувальні заходи. Тимчасово призупинено роботу на віддалених робочих місцях, крім смт Дубове, яке працює стаціонарно, щоденно. На 17 віддалених робочих місцях, до запровадження обмежувальних заходів, спеціалістами Головного управління надано 6 тис. 47 послуг.

За зверненнями громадян упродовж І кварталу 2020 року призначено     2,1 тис. нових пенсій. Перераховано 4,9 тис. пенсій за заявами пенсіонерів.

Станом на 1 квітня 2020 року на обліку в Головному управлінні перебуває 267618 пенсіонерів.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 квітня проведено автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, котрі після призначення чи останнього перерахунку пенсії відпрацювали щонайменше 24 місяці і на 1 березня поточного року набули право на проведення перерахунку. В результаті проведеного перерахунку середній розмір пенсії збільшився у порівнянні до 1 січня 2020 року 12993 пенсіонерам.

Середній розмір пенсійної виплати, станом на 01.04.2020, становить 2440,10 грн, що на 76,01 гривень більше, ніж на 01.01.2020 року.

Середня пенсійна виплата пенсіонерам силових структур – 4907,09 гривень.

В ході виконання міжнародних договорів призначено 47 пенсій, у 28 випадках прийнято рішення про відмову в призначенні пенсій, оформлено 422 формуляри про підтвердження страхового стажу та забезпечено перекладами 286 документів.

Станом на 01.04.2020 відділом з ретроконверсії опрацьовано та відправлено до центрального електронного архіву 6138 пенсійних справ.

За звітний період проведено коригування відомостей по 978 застрахованих особах, у яких страхувальниками допущено помилки при зазначенні РНОКПП. Крім того, виправлено 182 помилкових звітів за формою «додаток 4» та 110 – за формою «додаток 5». По 55 застрахованих особах внесено звіти по доплаті згідно зі статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

За результатами опрацювання протоколів звірки даних ДРАЦ з ППВП та ДРАЦ з ДКГ – оброблено 5593 записи та передано управлінню застосування пенсійного законодавства 117 пенсіонерів, документи яких, за даними ДРАЦ, вважаються неактуальними. Об’єднано 7623 карток по особах, які відмовилися або змінили РНОКПП. В частині виправлення помилок «Прізвище, ім’я, по батькові» опрацьовано 25014 документів, або 72 відсотки. Внесено та зафіксовано в реєстрі застрахованих осіб 1089 анкет про зміну персональних даних.

Протягом І кварталу 2020 року моделлю звернення за призначенням/перерахунком пенсій за принципом «одне відвідування» скористалися 21 громадянин області для призначення пенсії та 20 громадян – для проведення індивідуального перерахунку.

Протягом звітного періоду проведено 2 аудиторські дослідження та           4 інших контрольних заходів. За результатами внутрішніх аудитів та інших контрольних заходів встановлено фінансових порушень на загальну суму 45,6 тис. грн, які відшкодовано на 55,5%, та усунено 41 випадок нефінансових порушень, з них 100% – по недотриманню норм пенсійного законодавства, що на розмір пенсій не вплинуло.

Управлінням контрольно-перевірочної роботи Головного управління забезпечено проведення 1307 контрольних заходів, у т. ч. 1146 перевірок документів, наданих для призначення (перерахунку) пенсій, по яких встановлено 284 випадки недостовірності відомостей в документах.

Виявлено 1002 переплати пенсій в сумі 6711661 грн, відшкодовано 457 переплат у сумі 472867 гривень. Виявлено 27 недоплат – в сумі 18689 гривень.

Відповідно до затверджених планів проводилась робота, спрямована на забезпечення і дотримання вимог чинного антикорупційного законодавства України, визначених державними програмами щодо запобігання і протидії корупції.

Станом на 01.04.2020 співробітниками Фонду подано 546 декларацій державних службовців про майно, доходи та зобов’язання фінансового характеру щодо себе і членів своєї сім’ї за 2019 рік, а також у зв’язку зі звільненням чи прийняттям на роботу, відповідно до вимог діючого законодавства України.

Упродовж звітного періоду проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з питань пенсійного забезпечення, діяльності Головного управління, популяризації нових онлайн-сервісів Пенсійного фонду України, роботи Головного управління, зокрема в умовах карантину. Проведено 84 зустрічі в трудових колективах, 16 – з населенням за місцем проживання, 5 – з ветеранськими і громадськими організаціями, 4 зустрічі – з учнівською молоддю та студентами, 3 Дні відкритих дверей та 1 День Пенсійного Фонду, 19 занять у «Школі майбутнього пенсіонера», 20 лекцій для безробітних, 16 засідань «круглого столу», 6 прямих телефонних лінії та 1 брифінг начальника Головного управління. Сюжети на пенсійну тематику виходили в ефір на радіо 13 разів та 68 разів – на телебаченні. У друкованих засобах масової інформації опубліковано 59 статей, 398 інформацій розміщено на вебресурсах.

 

Враховуючи зазначене вище, з метою підвищення ефективності роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області

 

В И Р І Ш И Л И :

 

  1. Інформацію про підсумки роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області в І кварталі 2020 року взяти до відома.
  2. Заступникам начальника Головного управління, керівникам структурних підрозділів забезпечити виконання завдань, передбачених планом роботи Головного управління на 2020 рік.
  3. Начальнику фінансово-економічного управління (Засадна С. С.), заступнику начальника – начальнику відділу наповнення бюджету № 1 фінансово-економічного управління (Максимович М. М.):

– забезпечити здійснення заходів щодо виконання планових показників із надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України, в тому числі за рахунок погашення заборгованості;

– забезпечити виконання доручення Прем’єр-міністра України О. Гончарука від 22.01.2020 № 2313/0/1-20 щодо участі разом з органами Держпраці, органами місцевого самоврядування, яким делеговані повноваження щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, у проведенні роз’яснювальної роботи із суб’єктами господарювання, що проводять діяльність у сфері будівництва, сільського господарства та транспорту щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

  1. Начальнику управління обслуговування громадян (Дурунді Н. І.), начальнику управління застосування пенсійного законодавства (Поляковській В. В.), начальнику управління з питань виплати пенсій (Елеш В. Р.), начальнику відділу з питань призначення пенсій (Круцей С. В.), керівникам відділів з питань перерахунків пенсій:

– забезпечити своєчасність призначення пенсій і проведення їх перерахунків у зв’язку зі змінами в законодавстві та за заявами громадян із дотриманням строків, визначених законодавством;

– надавати об’єктивну оцінку за результатами виявлених фактів зволікання при опрацюванні звернень про пенсійне забезпечення та оформлення пенсійних посвідчень.

  1. Начальнику управління обслуговування громадян (Дурунда Н. І.):

– за результатами моніторингу та оцінки якості обслуговування осіб, які звертаються в органи Пенсійного фонду України, визначити необхідні коригуючи дії та в строк до 01 серпня 2020 року внести пропозиції Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України.

  1. Начальнику управління застосування пенсійного законодавства (Поляковська В. В.), начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів (Ганулич П. І.), начальнику відділу з ретроконверсії (Волошин М. М.):

– запровадити заходи контролю за достовірністю інформації при атрибутуванні документів під час оцифрування пенсійних справ та трудових книжок;

– забезпечити проведення оцифрування пенсійних справ, згідно з планом, доведеним Пенсійним фондом України.

  1. Начальнику управління контрольно-перевірочної роботи (Лопатюк М. М.):

– забезпечити контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, та в установах, у яких особи перебувають на повному державному утриманні.

  1. Начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів (Ганулич П. І.):

– в термін до 30 червня 2020 року завершити об’єднання в реєстрі застрахованих осіб дублів персональних електронних облікових карток, що належать одній застрахованій особі.

  1. Начальнику фінансово-економічного управління (Засадна С. С.), начальнику управління адміністративного забезпечення (Ігнатьо М. І.):

– забезпечити внутрішній контроль за збереженням та раціональним використанням майна, правильністю і достовірністю ведення його обліку.

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступників начальника головного управління відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

 

Голова колегії                                                                                         А. ПЕНТЕК

 

Секретар колегії                                                                                       О. БАРАН

background Layer 1