Пропустити навігацію

Рішення колегії від 14.05.2020 № 3/РК “Про стан організації правової роботи в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області”

 
   

ПЕНСІЙНИЙ  ФОНД  УКРАЇНИ

 

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

                                              РІШЕННЯ

 

 

__________________                   м. Ужгород                                           №

 

 

Про стан організації правової роботи

в Головному управлінні

Пенсійного фонду України

в Закарпатській області

 

Проаналізувавши інформацію начальника юридичного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Фабіан Н. А., колегія при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (надалі – Головне управління) зазначає, що організація правової роботи в Головному управлінні відповідає вимогам Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 року № 1040 «Про затвердження Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації» (зі змінами) та Положення про організацію правової роботи в Пенсійному фонді України, затвердженому постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2004 року № 13-1 (зі змінами).

Організацію правової роботи в Головному управлінні здійснює юридичне управління, до складу якого входить відділ організації правової роботи (7 осіб), відділ представництва інтересів в судах та інших органах (10 осіб), сектор договірної роботи (3 особи).

Протягом першого кварталу 2020 року юридичною службою забезпечено представлення інтересів Пенсійного фонду у 364 судових справах за позовами громадян до Фонду області, з них по 199 справах, що подані протягом поточного року. Основна група позовів (з урахуванням незакінчених проваджень на початок звітного періоду) стосувалась питань пенсійного забезпечення (302).

На розгляді в судах першої інстанції протягом 2020 року перебувало 364 справи за позовами до Фонду, з яких розглянуто судами 174 справи. В порівнянні з 2019 роком загальна кількість звернень до суду в 2020 році збільшилась на       30 відсотків. Найбільше позовів у 2020 р. подано щодо призначення (перерахунку) і виплати військовослужбовцям (141), встановлення фактів, що мають юридичне значення (31), призначення (перерахунок) та виплата пенсій за Законом № 1058 (10).

Окрім того, юридичною службою Головного управління здійснюється постійний контроль за веденням обліку невиконаних судових рішень для недопущення випадків зволікання з виконанням судових рішень, які набрали законної сили або допущені до негайного виконання.

У 2020 році подано 56 позовних заяв про стягнення боргу до Пенсійного фонду України на суму 1,4 млн гривень. Борг у сумі 23,6 млн грн на початок року забезпечений рішеннями суду та перебував на виконанні в органах Державної виконавчої служби. Крім того, на судовому розгляді є 90 судових справ про стягнення боргів у сумі 5,1 млн грн, що не були завершені минулого року. Борг, що підлягав стягненню в судовому порядку, в сумі 29,4 млн грн охоплено заходами стягнення на 100 відсотків.

На виконання листа Пенсійного фонду України від 16.03.2020 № 2800-0601-9/8270 юридичним управлінням розпочато роботу щодо інформаційного наповнення системи «Правова робота».

В Головному управлінні на належному рівні налагоджено співпрацю з органами Державної виконавчої служби (далі – ДВС). Звірення виконавчих документів здійснюється щомісячно та щоквартально в порядку, передбаченому наказом Міністерства юстиції України та Пенсійного фонду України від 17.03.2004 № 25/5/39 (зі змінами).

Станом на 01.04.2020 на виконанні в органах ДВС не виконаних виконавчих документів, що знаходились на виконанні в органах Державної виконавчої служби, в сумі 26,1 млн грн (що на 1,3 млн грн більше, ніж станом на 01.01.2020). Найбільший залишок не виконаних виконавчих документів у сумі 12,5 млн грн знаходиться на виконанні в Тячівському районному відділі ДВС Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), питома вага якого становить 47,9% від залишку по області. Протягом січня-березня 2020 року в результаті вжитих заходів органами Державної виконавчої служби надійшло до бюджету Пенсійного фонду України коштів в сумі 520,3 тис. грн (що на 326,4 тис. грн більше, ніж у відповідному періоді 2019 року).

Протягом І кварталу 2020 році проведено 4 закупівлі згідно зі статтею 12 Закону України «Про публічні закупівлі» (в редакції Закону до 19.04.2020 р.). За наслідками проведених процедур укладено 4 договори на загальну суму 1339 тис. гривень. Економія становила 235,9 тис. грн, або 15,2% очікуваної вартості.

Також здійснено 3 закупівлі, вартісна величина предмету закупівлі за якими не перевищувала для товарів і послуг 200 тис. грн, а робіт – 1,5 млн грн (далі допорогові процедури), що були оприлюднені в електронній системі закупівель. За результатами допорогових процедур укладено 3 договори на загальну суму 235,2 тис. грн, економія за якими становить 22,8 тис. грн, або 8,9 відсотка очікуваної вартості.

 

Враховуючи зазначене вище, з метою підвищення ефективності роботи юридичної служби Головного управління Пенсійного фонду України в області

 

В И Р І Ш И Л И :

 

  1. Інформацію начальника юридичного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Фабіан Н. А. взяти до відома.
  2. 2. Першому заступнику начальника Головного управління Кіш Н. Б., начальнику юридичного управління Головного управління Фабіан Н. А.:

2.1. забезпечити роботу комісії з розгляду питань оскарження судових рішень, прийнятих не на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

  1. Юридичному управлінню Головного управління (Фабіан Н. А.):

3.1. вжити заходи, спрямовані на забезпечення на належному рівні представлення інтересів Головного управління в судах;

3.2. тримати на особистому контролі стан роботи щодо інформаційного наповнення системи «Правова робота»;

3.3. забезпечити роботу по взаємодії з органами Державної виконавчої служби щодо стягнення коштів за рішеннями судів на користь держави за позовами органів Фонду, вимог про сплату недоїмки, рішень органів Фонду про накладення штрафів і нарахування пені та постанов у справах про адміністративні правопорушення.

  1. Контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.

 

 

Голова колегії                                                                                     А. ПЕНТЕК

 

 

Секретар колегії                                                                                 О. БАРАН

background Layer 1