Пропустити навігацію

Вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України: як користуватися і які онлайн-послуги можна отримати

Пенсійний фонд України приділяє особливого значення наданню якісних пенсійних послуг, наближуючи їх безпосередньо до громадян. Портал електронних послуг забезпечує єдину точку доступу до інформаційно-довідкових ресурсів для отримання повної інформації по електронних послугах, які реалізують технології віддаленого обслуговування населення через «особистий кабінет». Як отримати деякі онлайн-послуги, пояснює Павло Ганулич, начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

Що таке «особистий кабінет» та як його створити?

Якщо користувач має електронний кваліфікований підпис або банківську картку, то він має можливість створити особистий кабінет, зареєструвавшись на порталі електронних послуг, де накопичується вся інформація про нього в реєстрі застрахованих осіб: весь стаж, починаючи з 2000 року, вся заробітна плата з розбивкою по місяцях (та в розрізі організацій, якщо змінювалось місце роботи), яка офіційно отримувалась користувачем, страховий стаж, який обліковується з 2004 року, оскільки тільки тоді вступив у дію Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто застрахована особа має можливість отримати онлайн довідки ОК-5, ОК-7, подати анкету для внесення змін до Реєстру застрахованих осіб, сформувати запит для підготовки паперових документів, дані з Електронного реєстру листків непрацездатності, подати звернення ( питання, пропозиція, скарга, клопотання тощо), записатись на прийом.

Де можна отримати кваліфікований електронний підпис?

Кваліфікований електронний підпис (далі – ЕЦП) можна отримати у відокремленому пункті реєстрації Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС державної фіскальної служби, заповнивши заяву. ЕЦП безкоштовно надають своїм клієнтам і деякі банки разом з банківськими картками, на сьогодні такі угоди укладені з 19 банками.

Чи можна оформити пенсію в автоматичному режимі?

З 1 липня Пенсійний фонд України впровадив нову сервісну послугу – автоматичне призначення пенсії.

Пенсія призначається автоматично при досягненні пенсійного віку. При цьому немає необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду.

Сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно та провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних.

Послуга надається засобами вебпорталу з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Користувач, який не є пенсіонером та який авторизувався на вебпорталі Фонду за допомогою КЕП:

– заповнює атрибути анкети (заяву; загальні дані; дані документу, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення);

– додає скановані копії документів (обов’язкові та ті, які вважає за необхідне надати) для підтвердження його права на певні доплати та пільги);

– підписує анкету – заяву КЕП та надсилає її до органу Фонду.

За результатами опрацювання анкети – заяви користувач отримає інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення та розмір пенсії за допомогою СМС повідомлення, засобами вебпорталу та через мобільний додаток.

Ця онлайн-послуга особливо актуальна у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції, адже виключає особисті контакти, а отже, запобігає поширенню інфекції.

background Layer 1