Пропустити навігацію

Про результати внутрішніх аудитів, проведених у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області протягом І півріччя 2020 року

Станом на 1 липня 2020 року відділ внутрішнього аудиту складається з 5 осіб (одна вакантна посада – заступник начальника відділу), які проводять різного виду аудиторські дослідження та тематичні перевірки. 

Протягом І півріччя 2020 року працівниками відділу внутрішнього аудиту проведено 3 аудиторські дослідження та 4 тематичні перевірки, за результатами яких було встановлено 16 випадків фінансових порушень на загальну суму 272,6 тис. грн. ( у тому числі 188,5 тис. грн.  – інші порушення, що не призвели до втрат, суми яких не підлягають відшкодуванню) та 136 випадків не фінансових порушень, які на розмір пенсій не вплинули.

Так, в ході проведення аудиторського дослідження за темою «Правильність та своєчасність призначення (поновлення ) та виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, призначення пенсій (за окремими законами)» встановлено 12 випадків фінансових порушень на загальну суму 45,6 тис. грн. та 41 випадок не фінансових порушень, зокрема:

Встановлено 10 випадків недоплат пенсії на загальну суму 25,3 тис. грн., із них по  відділах з питань перерахунку пенсій № 3 ( Іршава), № 6 ( м. Мукачево),  № 11 ( м. Ужгород) встановлено 5 недоплат на загальну суму 6,2 тис. грн., які виникли у зв’язку з не проведенням перерахунку пенсії після надходження даних про сплату страхових внесків за останній місяць роботи, що передує місяцю подання заяви про призначення пенсії, чим не дотримано вимоги п. 4.3 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій та  порушено вимоги частини 1 ст. 45 Закону України № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» при визначенні строку, з якого призначається пенсія, та по  відділах з виплати пенсій № 4 (м. Мукачево), № 8 ( м. Ужгород) встановлено 5 недоплат пенсій на загальну суму 19,2 тис. грн., які  виникли  при призначенні ( відновленні) пенсійних виплат одержувачам з числа внутрішньо переміщених осіб внаслідок порушення вимог листа Пенсійного фонду України від 09.07.2019 року № 20836/02-22 щодо прийняття рішення про виплату сум пенсій, нарахованих за минулий період у зв’язку із призначенням пенсії та нарахованих коштів по перерахунках пенсії, несвоєчасного прийняття рішення про проведення таких виплат, а також порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 № 335 при визначенні місяця відновлення виплати пенсії, в результаті чого при нарахуванні пенсії невірно розраховано суму “поточної” доплати.

Під час дослідження питання правильності та своєчасності призначення (поновлення) виплати внутрішньо переміщеним особам, призначення пенсій, проведення перерахунків та  виплати пенсій по інвалідності в Головному управлінні в ході збору інформації встановлено 41 випадок порушень, а саме: порушення 10-ти денного терміну розгляду заяв на призначення та перерахунок пенсій відповідно до ст. 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та п. 4.3 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій; не було проведено перерахунок пенсії після надходження даних про сплату страхових внесків за останній місяць роботи, що передує місяцю подання заяви про призначення пенсії, чим не дотримано вимоги п. 4.3 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії; порушення вимог частини 1 ст. 35 Закону України № 1058 при визначенні строків виплати пенсії по інвалідності у разі зміни групи інвалідності; мали місце розбіжності по даті народження, зазначеній в паспорті та довідці МСЕК; порушення норм ст.ст. 24, 40 Закону України № 1058: до загального стажу роботи та заробітної плати зараховано період отримання матеріальної допомоги по безробіттю; не  проаналізовано доцільність зміни виду розрахунку пенсії по інвалідності в розмірі за віком відповідно до п. 2 ст. 33 Закону України № 1058; в ході перерахунку пенсії  було знято надбавку на непрацездатних членів сім’ї.

Вивчаючи питання обліку переплат пенсій, повноти охоплення заходами стягнення надміру виплачених коштів, списання переплат пенсій в Головному управлінні, встановлено 95 випадків порушень щодо порядку утримання, а саме: переплати утримані з пенсії без відображення даних про утримання у “відрахуваннях” підсистеми ППВП.  

Крім того, в ході збору інформації у відділах з питань виплати пенсій № 3 ( м. Іршава), № 8 ( м. Ужгород) щодо  правильності відновлення пенсійних виплат одержувачам з числа внутрішньо переміщених осіб та вимог законодавства при їх виплаті у 5 випадках встановлено порушення вимог Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам при визначенні місяця відновлення виплати пенсії та  постанови Кабінету Міністрів від 25.04.2018 № 335 при проведенні розрахунку “поточної” та “відкладеної” доплат, в результаті чого завищено  по обліку суму “відкладеної” доплати на 149,9 тис. грн. та не розраховано і не взято на облік “відкладену” доплату на загальну суму 38,6 тис. грн. відповідно.

Аудиторським дослідженням «Облік переплат пенсій, повнота охоплення заходами стягнення надміру виплачених коштів, списання переплат пенсій в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області» встановлено 95 випадків не фінансових порушень.

Шляхом звірки даних підсистеми ППВП по 95 особових рахунках встановлено порушення порядку утримання переплат на загальну суму 5,3 тис. грн., а саме: утримання з пенсії переплат без відображення таких даних про утримання у блоці “Відрахування” підсистеми ППВП (відділ з питань виплати пенсій № 8 – 70 випадків на суму 2,4 тис. грн.; відділ з питань виплати пенсій № 4 – 9 випадків на суму 0,3 тис. грн. та відділ з питань виплати пенсій № 6 – 16 випадків на суму 2,6 тис. грн.).

          За результатами проведеного аудиту на тему «Організація роботи по надходженню власних коштів до бюджету Пенсійного фонду України» шляхом співставлення даних щодо правильності та повноти внесення в картку нарахування пільгової пенсії в АРМ ОССВ суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії з даними щодо призначених пільгових пенсій встановлено, що у зв’язку з неповними відомостями, сформованими працівниками Управління пенсійного забезпечення,  працівниками відділу наповнення бюджету № 2 (територіально по Хустському району) не було виставлено підприємству Філія «Центр управління промисловістю» ПАТ  « Українська Залізниця» по Cписку № 2 розрахунки до відшкодування суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з  лютого 2020 року по пенсіонеру Пішта М. І. (о/р 072150003703) на суму 10,3 тис. грн.

          Аналогічно, у зв’язку з неповними відомостями, сформованими працівниками Управління пенсійного забезпечення, встановлено, що працівниками відділу наповнення бюджету № 2 (територіально по Тячівському району) не було виставлено розрахунки відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з  жовтня 2019 року Тячівській районній лікарні за Списком № 1 по пенсіонеру Василюк Г.П. (о/р 072350002564) на суму 28,2 тис. грн.

Не виставлення рахунків на відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій вищезазначеним організаціям призвело до недоотримання бюджетом Пенсійного фонду України власних надходжень на загальну суму 38,5 тис. грн., чим порушено вимоги п. 6 Інструкції “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України“,  затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1. 

За  результатами проведених 3 аудиторських досліджень було надано 19 рекомендацій, які всі були прийняті. Станом на 01.07.2020 року 12 рекомендацій виконано в повному обсязі, по 7 рекомендаціях термін виконання не настав (аудиторський звіт з організації роботи по надходженню власних коштів до бюджету Пенсійного фонду України, скорочення обсягів заборгованості по платежах, повнота та своєчасність направлення підприємствам до відшкодування розрахунків фактичних витрат на  виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, підписано 30.06.2020).

По 1 наданій рекомендації по аудиту призначення (поновлення) та виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам, правильність та своєчасність призначення пенсій (за окремими законами), проведення перерахунків та виплати пенсій досягнуто результативність, зокрема: на виконання п. 4 Наказу Головного управління від 16.03.2020 № 313 проведено суцільну інвентаризацію 804 пенсійних справ внутрішньо переміщених осіб щодо правильності призначення (відновлення) пенсійних виплат. За результатами інвентаризації встановлено, що за минулий період по відкладених доплатах було відображено 41 особу на суму 1831,2 тис. грн., тоді як фактично зафіксовано 73 осіб на суму 2998,8 тис. грн.

Щодо поточної доплати за минулий період : було 119 осіб на суму 2250,9 тис. грн., після проведення інвентаризації змінено на 117 осіб на суму 2259,4 тис. грн. За розпорядженням Головного управління здійснено нарахування поточної доплати за минулий період 3 особам на суму 15,6 тис. грн.

Усунуто 16 фінансових порушень на загальну суму 32,8 тис. грн., у тому числі минулих періодів –  5 на загальну суму 7,4 тис. грн.

Проведено відшкодування 10 недоплат по пенсіях на суму 25,3 тис. грн. за  результатами аудиту правильності та своєчасності призначення (поновлення) виплати внутрішньо переміщеним особам, призначення пенсій, проведення перерахунків та  виплати пенсій по інвалідності в Головному управлінні.

Протягом 1 півріччя відшкодовано частину залишку боргу перед стягувачем на суму 4,9 тис. грн, (минулих періодів), встановленого за результатами аудиту ефективності внутрішнього контролю за виплатою пенсій у 2018 році в Тячівському об’єднаному управлінні ( з травня 2019 року – Рахівський сервісний центр). Залишок боргу на 01.01.2020 становив 16,2 тис. грн., а на 01.07.2020 зменшився до 11,3 тис. грн.

 

 

 

background Layer 1