Пропустити навігацію

З нелегальним працевлаштуванням в Закарпатті борються спільними зусиллями

Боротьба photo nelegalne pratsevlashtuvannya - З нелегальним працевлаштуванням в Закарпатті борються спільними зусиллямиз нелегальним працевлаштуванням, виведенням економіки з «тіні» – питання державницької ваги. Відтак в Закарпатській області проводиться системна робота щодо легалізації трудових відносин та скорочення чисельності осіб, які отримують заробітну плату менше мінімальної.

Як свідчить статистика, на 1 серпня цього року в області зареєстровано 272,4 тисячі застрахованих осіб, що на 13,8 тисячі менше у порівнянні до 1 січня 2020 року. Серед них – 176,2 тисячі є найманими працівниками. Із загальної кількості найманих працівників 29 тисяч осіб (або 16,5%) отримують заробітну плату нижче мінімального рівня (тобто 4723 гривні). Ще 13 тисяч осіб, або 7,4 відсотка, отримують зарплатню на рівні мінімальної.

Налагоджена співпраця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області з органами виконавчої влади, Державної податкової служби, Держпраці, соціальними партнерами, комісіями та робочими групами з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. В районах і містах обласного значення діють робочі групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, під час засідань яких заслуховуються керівники підприємств, які порушують норми законодавства про працю. Протягом 8 місяців цього року відбулося 24  засідання зазначених робочих груп, на яких заслуховувалися керівники  підприємств, які не дотримуються законодавства про оплату праці.

В рамках співпраці, відповідно до Плану заходів щодо координації спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області щомісячно надсилає переліки роботодавців – порушників законодавства про оплату праці до управління Держпраці та головного управління Державної податкової служби для вжиття відповідних заходів.

Так, протягом 8 місяців 2020 року до управління Держпраці у Закарпатській області передано матеріали по 729 страхувальниках за 8887 застрахованих осіб та до органів Державної податкової служби в області – по 442 страхувальниках за 1810 застрахованих особах.

          В результаті спільних заходів з детінізації заробітної плати легалізовано понад 800 осіб, що дало змогу додатково щомісячно отримувати 800 тисяч гривень єдиного соціального внеску.

З початку року спеціалістами Головного управління Пенсійного фонду в Закарпатській області спільно з інспекторами управління Держпраці в Закарпатській області, представниками головного управління ДПС в області, філій обласного центру зайнятості в Закарпатській області, органами місцевого самоврядування на виконання доручення Прем’єр-міністра України О. Гончарука від 22 січня 2020 року № 2313/0/1-20 про вжиття заходів щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами  проведена інформаційно-роз’яснювальна робота з підприємствами та приватними підприємцями області. Про неприпустимість допуску до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин інформовано шляхом безпосередніх візитів, надсилання листів, телефонних дзвінків 614 суб’єктів господарювання сфери торгівлі, тимчасового розміщення, організації харчування та послуг, будівництва, сільського господарства, роздано 2542 буклети щодо легалізації зайнятості.

 

background Layer 1