Пропустити навігацію

Стан погашення заборгованості, легалізації трудових відносин аналізували в облдержадміністрації

IMG 20201029 100955 277x208 - Стан погашення заборгованості, легалізації трудових відносин аналізували в облдержадміністрації          29 жовтня в облдержадміністрації відбулися селекторні наради щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, а також з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. В нарадах в режимі відеоконференції взяли участь голови райдержадміністрацій, міськвиконкомів, керівники Державної податкової служби, Держпраці в області, обласного центру зайнятості та інші, члени обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, а також робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області представляла перший заступник начальника Головного управління Наталія Кіш.

Як зазначила Наталія Кіш, на 1 жовтня цього року загальна сума заборгованості до Пенсійного фонду області становить 64,6 мільйона гривень, що на 2,9 мільйона більше, ніж на початок року. Темп зростання до початку року становить 104,7 відсотка.

Із загальної суми заборгованості 78,5 відсотка – це борг із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, 21,5%– заборгованість по страхових внесках. Найбільше зростання боргу спостерігається в Тячівському, Берегівському, Рахівському районах, містах Берегово та Ужгород.

Значною залишається заборгованість із відшкодування пільгових пенсій, яка становить 50,7 мільйона гривень і порівняно до початку 2020 року збільшилася на 2,6 мільйона. Найбільший боржник зі сплати пільгових пенсій – державне підприємство «Солотвинський солерудник», яке боргує 27,3 мільйона гривень, що становить 53,8% від загальної заборгованості.

Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області проводить спільні заходи з Головним управлінням Державної податкової служби в області щодо погашення заборгованості з єдиного соціального внеску та неврахування страхового стажу за періоди несплати фізичними особами. З початку року погашено 29,1 млн грн заборгованості по ЄСВ, в т. ч. по фізичних особах – підприємцях – 21,5 мільйона гривень.

Як зазначалось на нараді, 15 вересня 2020 року Кабінетом Міністрів України подано на розгляд до Верховної Ради законопроєкт № 4101 «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законів України в частині забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», яким передбачено продовження терміну подання заяв для списання заборгованості по ЄСВ для ФОП ще на 2 місяці.

          Враховуючи те, що періоди, за які існує заборгованість зі сплати ЄСВ та страхових внесків не враховуються до страхового стажу, що може позбавити права на призначення пенсії найманим працівникам боржника, питанню погашення цієї заборгованості повинно приділятись особлива увага, підкреслювали учасники наради.

background Layer 1