Пропустити навігацію

Підсумки роботи відділу внутрішнього аудиту за 2020 рік

Протягом 2020 року працівниками відділу внутрішнього аудиту проведено 6 аудитів.

В І кварталі 2020 року проведено 4 тематичні перевірки. У зв’язку із запровадженням карантину щодо запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 тематичні перевірки у ІІ-ІV кварталі 2020 року не проводились.

В ході проведення аудиторських перевірок встановлено 20 випадків фінансових порушень, з яких 11 – випадків недоплат пенсій, 5 – випадків переплат пенсій з порушенням вимог пенсійного законодавства, у 2 випадках не виставлено до відшкодування фактичних витрат на виплату пільгових пенсій та 2 випадки – порушення по обліку при розрахунку «відкладених» доплат, що не підлягають відшкодуванню.

За результатами проведених аудитів виявлено фінансових порушень на загальну суму 277,6 тис. грн, з яких не підлягають відшкодуванню 188,5 тис. гривень.

Крім того, проведеними аудиторськими дослідженнями встановлено 146 випадків нефінансових порушень.

Найбільша питома вага встановлених порушень припадає на порушення при проведенні аудиторського дослідження за темою «Правильність та своєчасність призначення (поновлення) та виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, призначення пенсій (за окремими законами)», що становить 51,2% від загальної суми порушень, які підлягають відшкодуванню.

Так, шляхом проведення збору інформацій у відділах з питань перерахунків пенсій № 3 (Іршава), №№ 5, 6 (м. Мукачево), №№ 11, 12 (Ужгород) та №№ 13, 14 (Хуст) в 12 випадках встановлено фінансових порушень на загальну суму 45,6 тис. грн (в тому числі: 25,3 тис. грн – недоплата пенсій, 20,2 тис. грн – зайво виплачено пенсій та 0,1 тис. грн – переплата пенсій).

Крім того, в ході проведення аудиту з питання «Організація роботи по надходженню власних коштів до бюджету Пенсійного фонду України»  недоотримано коштів в сумі 38,5 тис. грн, що становить 43,2% від загальної суми порушень, які підпадають відшкодуванню згідно зі списком № 2 – 10,3 тис. грн, списку № 1 – 28,2 тис. гривень.

За результатами проведених шести аудиторських досліджень було надано 41 рекомендацію, з яких всі прийняті. Станом на 01.01.2021 27 рекомендацій виконано в повному обсязі, по 14 рекомендаціях термін виконання не настав.

По результатах проведеного аудиторського дослідження за темою «Призначення (поновлення) та виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам, правильність та своєчасність призначення пенсій (за окремими законами), проведення перерахунків та виплати пенсій» – начальника відділу з питань виплати пенсій № 8 Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді винесення догани (наказ Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області від 24.07.2020 №14-С).

background Layer 1