Пропустити навігацію

Інформуємо. Консультуємо. Роз’яснюємо. Роки навчання у виші можуть бути зарахованими у страховий стаж!

На жаль,  чимало громадян сьогодні не зовсім усвідомлюють зміст пенсійної реформи, а молодь і поготів.  При цьому держава надає можливість громадянам подбати про свою майбутню пенсію вже сьогодні шляхом добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з 1 січня 2004 року запроваджена нова формула розрахунку пенсій, яка встановлює пряму залежність розміру пенсії від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались страхові внески. Починаючи з цього періоду, замість трудового стажу для права виходу на пенсію та обчислення розміру пенсій визначається страховий стаж людини – період, протягом якого вона підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за  який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Відповідно до статті 12 цього Закону: особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до статті 11 цього Закону, у тому числі особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі,.. мають право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Зазначені особи можуть брати добровільну участь у солідарній системі або в накопичувальній системі пенсійного страхування, або одночасно в обох системах відповідно до укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування  згідно із Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Договір про добровільну участь укладається  податковим органом за місцем проживання і набирає чинності з дня його підписання. Саме в такий спосіб добровільна сплата єдиного внеску протягом навчання у виші  дасть можливість особам, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі, набути певний страховий стаж.

До відома: з 01 січня 2021 року право на пенсію за віком мають особи після досягнення віку 60 років та за наявності 28 років страхового стажу. Якщо особа, яка досягла віку 60 років, не має необхідного страхового стажу, вона матиме право виходу на пенсію у 63 роки за наявності страхового стажу від 18 до 28 років (у 2021 році), від 19 до 29 років (у 2022 році), від 20 до 30 років (у 2023 році)… або ж у 65 років – за наявності страхового стажу не менше 15 років. Починаючи з січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

 

background Layer 1