Пропустити навігацію

Із квітня пенсіонерів очікують зміни в пенсійному забезпеченні

2 205x208 - Із квітня пенсіонерів очікують зміни в пенсійному забезпеченніЗміни в пенсійному забезпеченні закарпатських пенсіонерів коментує заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Галина МАСЛЯКЕВИЧ.

 

Про пенсійний вік жінок

– з 1 квітня цього року українці – і чоловіки, і жінки – однаково виходитимуть на пенсію – в 60 років. Таким чином, завершився десятилітній період поступового підвищення пенсійного віку для жінок: з 2011 року, відповідно до внесених змін до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсійний вік для жінок щороку підвищувався на 6 місяців, – пояснює Галина Маслякевич.

З 1 квітня 2021 року право виходу на пенсію в 60 років мають ті пенсіонери, котрі при досягненні пенсійного віку мають щонайменше 28 років страхового стажу. Відповідно до статті 26 Закону України починаючи з 1 січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

Якщо страхового стажу не вистачає, то особа має право вийти на пенсію в 63 роки (якщо її страховий стаж становить від 18 до 28 років) або 65 років (при страховому стажі щонайменше 15 років).

Про зміни порядку виплати допомоги на поховання

– відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1279 «Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги» змінюється порядок виплати допомоги на поховання та недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера – інформує Галина Маслякевич.

З 1 квітня 2021 року зазначені вище виплати органами Пенсійного фонду України здійснюватимуться винятково через банківські установи. Відтак, при зверненні за отриманням допомоги на поховання або недоотриманої пенсії до документів, що ідентифікують заявника, та документів про смерть в обов’язковому порядку надаються реквізити банківського рахунку, відкритого на особу, що звернулася за отриманням послуги.

Інформацію про те, в яких банківських установах можна відкрити рахунки на здійснення зазначених операцій, можна знайти на вебсайті Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області або на сторінці Facebook.

 

 

background Layer 1