Пропустити навігацію

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, електронні трудові книжки і лікарняні листки, екстериторіальний принцип призначення пенсій

 

ПЕНСІЙНИЙ  ФОНД  УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

 В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ

пл. Народна, 4 м. Ужгород, 88008 тел./факс: (0312) 61-40-02, E-mail:info@zk.pfu.gov.ua, Код ЄДРПОУ 20453063

 

ПЕНТЕК АНАСТАСІЯ ЮРІЇВНА,

начальник Головного управління Пенсійного фонду України

в Закарпатській області

 

ГАНУЛИЧ ПАВЛО ІВАНОВИЧ,

начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області

 

Дата проведення:11 червня 2021 року

Час проведення: 10.00 год.

Контактна особа: Мигалина Наталія Павлівна,

моб. тел.: 050.738.85.14

 

ПРЕС-РЕЛІЗ

 

Щодо перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам

У травні цього року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Закарпатській області проведено перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Перерахунок проведено після отримання даних з Державної податкової служби про суми нарахованих та сплачених страхових внесків за 1 квартал 2021 року.

Зазначений перерахунок проведено особам, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати та набули не менш як 24 місяці страхового стажу або менш як 24 місяці страхового стажу, за умови, що після призначення (попереднього перерахунку) пенсії пройшло не менш ніж два роки.

Перераховано пенсії 12,5 тисячам закарпатських пенсіонерів, з яких по стажу та заробітній платі – 809 особам (середній розмір підвищення для них становив 160,69 гривні); по стажу роботи підвищено пенсії 11,7 тисячі особам (середній розмір підвищення – 71,82 гривні).

Перерахунок здійснено автоматично, без особистого звернення пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України

Важливо, що в червні, крім перерахованої пенсії, виплачується і доплата за квітень та травень поточного року, оскільки перерахунок здійснювався з 1 квітня 2021 року.

Наступний перерахунок пенсій заплановано провести з 1 липня цього року у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму.

 

Щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі

 

5 лютого Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який вступив у дію 10 червня цього року. Законом запроваджується облік трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Наповнення відомостей відбуватиметься як роботодавцем, так і безпосередньо застрахованою особою. Дані до реєстру вносяться через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо) з обов’язковим накладанням страхувальником або застрахованою особою кваліфікованого електронного підпису.

Електронна трудова книжка забезпечить можливість уповноваженим органам призначати особі пенсію автоматично (без особистого звернення) та збирання документів за всю її трудову діяльність. Тобто оформити пенсію можна буде онлайн через особистий електронний кабінет на сайті електронних послуг Пенсійного фонду України або сайті електронного уряду «Дія».

Паперова трудова книжка наразі не зникне – уряд встановлює 5-річний перехідний період, впродовж якого можна використовувати як паперову трудову книжку, так і електронну.

До 2004 року вся трудова діяльність особи фіксувалась у трудовій книжці, і від кількості відпрацьованих років залежить право на пенсію та розмір майбутньої пенсії. Із 2004 року всі дані про стаж людини та сплачені за неї страхові внески фіксуються в Державному реєстрі загальнообов’язкового соціального страхування. Поняття «трудовий стаж» перейменоване у «страховий стаж». Із 2004 року для отримання пенсії рахується саме страховий стаж, і лише ті роки, місяці та дні, за які сплачені страхові внески.

Прийнятий Закон передбачає, що усі дані з трудової книжки, а також інші документи, що підтверджують трудову діяльність, мають бути перенесені до реєстру як оцифровані чи скановані копії.

Фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області із травня 2020 року проводять роботу щодо формування електронної бази про трудову діяльність осіб. На 10 червня 2021 року оцифровано дані більш як 10 тисяч трудових книжок, що надійшли у сканованому вигляді через вебпортал Пенсійного фонду України.

         

Щодо електронних лікарняних

З 1 вересня 2021 року усі медичні установи України повністю перейдуть на електронні лікарняні. До вересня система працює в тестовому режимі, до неї залучено 200 медичних закладів по всій Україні.

Електронний реєстр листків непрацездатності вестиме Пенсійний фонд України. Щоб перевірити е-лікарняний особи, роботодавець або бухгалтер підприємства повинен зайти на вебпортал Пенсійного фонду України з електронним цифровим підписом в кабінет роботодавця. В електронному кабінеті, в розділі «Електронний реєстр листків непрацездатності» можна буде отримати інформацію за допомогою податкового номеру працівника – фізичної особи.

 

Екстериторіальність призначення і перерахунку пенсій

З 1 квітня 2021 року органи Пенсійного фонду України під час опрацювання заяв на призначення та перерахунок пенсій застосовують принцип екстериторіальності. Це означає, що особа має можливість подавати заяву про призначення чи перерахунок пенсії незалежно від місця проживання і реєстрації.

На сьогодні в системі Пенсійного фонду України діють 601 відділ обслуговування громадян (сервісний центр) та 1422 віддалених робочих місць. Безпосередньо в нашій області працюють 9 відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) і сектор обслуговування військовослужбовців та деяких інших категорій громадян, 44 віддалених робочих місць. Громадяни можуть подати заяви через ці так звані фронт-офіси, а також за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

Облік всіх заяв здійснюється в єдиному електронному журналі реєстрації Пенсійного фонду України. Відтак подані заяви і документи опрацьовують спеціалісти вже бек-офісів (відділів призначення та перерахунків пенсій) 25 головних управлінь Фонду, зокрема і в Закарпатській області, в порядку надходження таких заяв і незалежно від місця їх прийому.

Пенсійний фонд України передбачає, що нова форма надання пенсійних послуг забезпечить єдиний підхід до застосування пенсійного законодавства та централізовану прозору систему контролю за діями спеціалістів Фонду і безпосередньо процесами призначення та перерахунку пенсій. До то ж, така форма мінімізує особисті контакти із громадянами, дозволяє відв’язати звернення та їх опрацювання від територіального принципу тощо.

 

 

background Layer 1