Пропустити навігацію

Кому з 1 січня 2022 року перерахують пенсії?

images 2 - Кому з 1 січня 2022 року перерахують пенсії?Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 року № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 1 січня 2022 року перерахують пенсії громадянам з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нагадаємо, що з 1 липня цього року частково набув чинності Закон України «Про внесення змін до закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» і відповідно підвищувався мінімальний розмір пенсій по інвалідності внаслідок Чорнобильської катастрофи.

А із січня 2022 року він діятиме в повному обсязі – розмір пенсійної виплати розраховується з урахуванням п’ятикратної мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року. 

Мінімальні виплати збільшать для осіб з інвалідністю:

– I-ої групи – до 14 600 грн;

– II-ої групи – до 9 500 грн;

– III-ої групи – до 7 000 гривень.

З 1 січня 2022 року такий перерахунок, за доцільності, буде проведено решті осіб з інвалідністю – учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції та членам сімей зазначених осіб, за умови наявності в матеріалах пенсійної справи довідки про відсоток втрати працездатності, встановлений органами МСЕК.

На 1 грудня 2021 року на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області перебуває 237 осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, яким встановлено групу інвалідності внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням зазначених робіт. Пенсійні виплати підвищено 83 особам. В середньому такі пенсії зросли на 2800 гривень.

background Layer 1