Пропустити навігацію

Профілактика травматизму на виробництві

1a 1 1 295x208 - Профілактика травматизму на виробництвіВипадки травматизму на виробництві – поки що непоодинокі. Ризик травмування та професійної захворюваності на багатьох робочих місцях залишається сьогодні доволі високим. Але більшості з них можна було б уникнути, якби дотримуватися норм законодавства з охорони праці.

Як розробляються і виконуються правові, організаційно-технічні, санітарно-гігієнічні, соціально-економічні та лікувально-профілактичні заходи, спрямовані на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям на виробництві, вивчали фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області: Вячеслав ЛОЯ, головний спеціаліст відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи – в Мукачівській філії ПрАТ «Закарпаттяобленерго» та Ужгородському ліцеї ім. В. Гренджі-Донського, а головний спеціаліст цього ж відділу Іван Коколюс – у філії «Великобичківське лісомисливське господарство» ДСГП «Ліси України».

Разом з інженерами з охорони праці згаданих підприємств/установ розглянули організацію ефективної роботи служб з охорони праці, що діють на підприємствах, та ідентифікацію небезпек, оцінювання ризиків та визначені заходи щодо запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві. Йшлося, зокрема, про організацію і проведення атестації робочих місць, інструктажі з охорони праці, навчання і перевірку знань з питань охорони праці, медичні огляди працівників, безпечну експлуатацію обладнання, зокрема й обладнання, що працює під тиском, устаткування та інших засобів виробництва, дотримання правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, в лісовому господарстві, робіт з підвищеною небезпекою, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту тощо.

Спеціалісти Фонду звернули увагу посадовців на змінах у законодавстві, які набрали чинності з 01.01.2023 року, а саме про приєднання Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України відповідно до Закону України від 21.09.2022 № 2620-IX «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та постанови Кабінету Міністрів України 02 грудня 2022 р. № 1350 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо соціального страхування від нещасного випадку»,

Також роз’яснили вимоги Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337 (зі внесеними змінами), норми Закону України « Про охорону праці», та наголосили на додержанні норм законодавства та відповідальності за порушення їх.

Зверніть увагу! Згідно з Законом України «Про охорону праці», роботодавець несе повну відповідальність за створення належних, безпечних і здорових умов праці і зобов’язаний вчасно інформувати своїх працівників про умови праці на підприємстві, наявність на робочому місці, де вони будуть працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їхнього впливу на здоров’я та про права працівників на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства.

background Layer 1