Пропустити навігацію

ПРО ВИПЛАТУ МОНЕТИЗОВАНИХ СУБСИДІЙ І ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ йшлося на спільному брифінгу керівників пенсійної служби, соцзахисту та «Укрпошти» області

27 березня в облдержадміністрації відбувся спільний брифінг начальника головного управління Пенсійного фонду України Анастасії Пентек, директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Михайла Петрішки та директора Закарпатської дирекції «Укрпошта» Сергія Калія. Керівники інформували про механізм виплати монетизованих субсидій та перерахунок пенсій з 1 березня 2019 року.

Виплата монетизованих субсидій

DSC 0645 300x200 - ПРО ВИПЛАТУ МОНЕТИЗОВАНИХ СУБСИДІЙ І ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ йшлося на спільному брифінгу керівників пенсійної служби, соцзахисту та «Укрпошти» областіВідповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 року № 62 з 1 березня 2019 року запроваджується надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі, тобто субсидія виплачуватиметься грошима безпосередньо громадянам. У процесі монетизації субсидій задіяні і департамент соцзахисту, і Пенсійний фонд, і пошта, і «Ощадбанк». Тож керівники по черзі інформували про проведену роботу.

Як зазначив Михайло Петрішка, з протягом 2018 року до органів соціального захисту населення області за призначенням субсидій звернулось 95160 дворогосподарств області, що 96741 менше, ніж у 2017 році. Тенденція до зменшення кількості звернень залишається і цьогорічного опалювального сезону. У 2018 році проведено виплату монетизованої суми невикористаної (зекономленої) субсидії 23,6 тисячі закарпатців на суму 14,7 мільйона гривень.

Учасники брифінгу роз’яснили, що монетизація субсидій відбуватиметься у три етапи:

  • з 1 січня цього року участь у монетизації пільг і субсидій беруть ті сім’ї, які звернулись за допомогою вперше;

– з 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період;

  • з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що заощаджено.

Щодо виплати монетизованої субсидії у березні цього року субсидію готівкою отримають 38582 дворогосподарств області. Понад 28,5 таких субсидіантів є пенсіонерами (близько 74% всіх одержувачів), і вони отримають субсидійні кошти разом із пенсією.

– Пенсіонери отримуватимуть субсидію з 4 по 25 число місяця разом з пенсією у спосіб, яким особа отримує пенсійну виплату, – повідомила Анастасія Пентек. – Пенсія і субсидія виплачуватимуться одночасно за двома відомостями. Для отримання виплати монетизованих субсидій звертатись додатково до органів Пенсійного фонду України  не потрібно.

Перерахунок пенсій з 1 березня 2019 року

 

Для приведення пенсійних виплат у відповідність до актуальних економічних змін урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 р. № 124  «Питання проведення індексації пенсій у 2019 році»,  на виконання якої органами Пенсійного фонду України проведено щорічну автоматичну індексацію пенсійної виплати відповідно до частини 2 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» шлDSC 0652 1 300x200 - ПРО ВИПЛАТУ МОНЕТИЗОВАНИХ СУБСИДІЙ І ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ йшлося на спільному брифінгу керівників пенсійної служби, соцзахисту та «Укрпошти» областіяхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який буде застосовано для обчислення пенсії громадянам України.

В 2019 році автоматичний перерахунок відбудеться вперше.

Формула перерахунку залишається незмінною: вона застосовувалася для осучаснення пенсій у жовтні 2017 року, за нею розраховуються новопризначені пенсії. За цією формулою автоматично переглядатимуться пенсії щороку.

Для кожного пенсіонера розмір підвищення з 1 березня 2019 року визначатиметься індивідуально, в автоматизованому режимі та встановлюється відповідно до загального розміру пенсії. Починаючи з 2019 року, «показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії щорічно збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік, і 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за три календарні роки», зазначено в Законі.

Так, за даними Держстату, за 2018 рік середня зарплата зросла на 24,5%. Отже, за попередній рік інфляція становить 9,8 відсотка. Тобто, виходячи із цих даних, показник середньої заробітної плати, який враховується у формулі становить 17 відсотків.

– Перерахунок пенсій з 1 березня проводиться поетапно, – пояснила Анастасія Пентек. – На 1 етапі проводиться осучаснення пенсій, тобто індексація заробітку, який враховано при призначенні (перерахунку) пенсій. Цей етап стосується пенсіонерів, пенсію яким призначено на загальних підставах, незалежно від тривалості страхового с

тажу, та тих, хто звернувся за призначенням (перерахунком) пенсій до 31 грудня 2018 року і яким при обчисленні пенсії враховано заробіток 3 тисячі 764,40 гривні.

Крім того, пенсіонерам, котрі отримують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в розмірі, що не перевищує 1669,20 гривні, виплатять одноразову доплату в розмірі 2410,17 гривень до загального розміру пенсії.

– Виплата цієї одноразової допомоги здійснюватиметься автоматизовано, рівними частинами протягом двох місяців – в березні та квітні 2019 року – по 1205,08 гривень, – наголосила Анастасія Пентек.

Право на встановлення цієї одноразової доплати мають пенсіонери, пенсію яким призначено на загальних підставах, які звернулися за призначенням (перерахунком) пенсій до 31 грудня 2018 року, та за умов:

– наявності повного страхового стажу, який був необхідний на дату призначення пенсії (до 1 жовтня 2011 року для жінок – 20 років, для чоловіків – 25 років. Після 1 жовтня 2011 р.  – відповідно 30 та 35 років);

– загальний розмір пенсії після проведення основного розрахунку відповідно до частини другої статті 42 Закону (першого етапу) не перевищує 1669,20 гривень.

На 3-у етапі осучаснення пенсій вступає в дію п. 2 постанови Кабінету Міністрів України: у разі, якщо загальн

DSC 0654 300x200 - ПРО ВИПЛАТУ МОНЕТИЗОВАНИХ СУБСИДІЙ І ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ йшлося на спільному брифінгу керівників пенсійної служби, соцзахисту та «Укрпошти» області

ий розмір підвищення після перерахунку (осучаснення) пенсії (перший етап) з урахуванням надбавок, доплат, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною, не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру. При цьому зазначена доплата не залежить від наявного страхового стажу.

– Загалом, за попередніми даними, із загальної кількості цивільних пенсіонерів, яких на сьогодні в області 264,7 тисячі, перераховано пенсії 242,1 тисячі, або 91 відсотку закарпатців, – каже керівник пенсійної служби області.

– Перерахунку підлягають всі види пенсій, призначені на умовах Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», – продовжила Анастасія Пентек. – Але дія нової норми не поширюється на осіб, яким призначена пенсія за так званими спеціальними законами, тобто у відповідності до Митного кодексу України, Податкового кодексу України, Законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про державну службу», «Про Національний банк України», «Про дипломатичну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», «Про судову експертизу», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», Положення про помічника-консультанта народного депутата України, затвердженого постановою Верховної Ради України від 13 жовтня 1995 р. № 379. Разом з тим, і цій категорії пенсіонерів в автоматичному режимі проведуть осучаснення пенсій. І якщо після цього перерахунку їх пенсія буде більшою від розміру пенсії, розрахованого згідно зі спеціальним законом, пенсіонера за матеріалами пенсійної справи автоматично, без звернення особи, переведуть на звичайну пенсію, тобто на умовах Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Про що органи Пенсійного фонду інформують пенсіонера особисто.

На сьогодні в області на пенсійному обліку одержувачів пенсій за спеціальними законами, зазначеними вище, є 2125 чоловік, з них з 1 березня доцільно провести переведення на пенсію на загальних підставах 369 особам. При цьому пенсіонер у будь-який момент зможе повернутися на пенсію за спец законом, звернувшись в орган Пенсійного фонду.

background Layer 1