Пропустити навігацію

Рекомендації щодо заповнення е-декларації

Найголовніша помилка при заповненні е-декларації – заповнювати її в останню неділю березня. Багато декларантів не розраховують своїх сил і обсягу роботи і залишають важливі питання на потім. В останній момент виявляється, що на підтвердження всіх даних необхідний час, електронний підпис не працює, а сервер НАЗК не витримує навантаження від кількості бажаючих заповнити декларацію. Тому головна порада – подавайте декларацію ЗАВЧАСНО.

           Найбільш популярні помилки при подачі е-декларації можна умовно розділити на технічні та смислові.  

Технічні:

– поштова адреса в домені ru. Необхідно завчасно потурбуватися щодо перевірки  актуальності поштової скриньки, до якої у Вас є доступ;

– невдалий вибір браузера. Для коректного відтворення інформації  рекомендується  використовувати Google Chrome;

– не підтверджений e-mail. Така помилка виникає у випадку коли лис-підтвердження потрапляє в папку «Спам»;

– проблеми з електронно-цифровим підписом при реєстрації. Необхідно звернутися  в акредитований центр сертифікації ключів, котрим видано ключ.

Смислові:

– неповністю вказані всі члени сім’ї: декларанти інколи забувають включати інформацію щодо проживаючих с ними особами. Так, заповнюючи графу про місце реєстрації і відносячи цю ж адресу в графу фактичного проживання (в дійсності ці дані можуть не відповідати стану речей), декларант забуває про те, що за вказаною адресою раніше зареєстрував, скажімо, племінника, а розбіжності в даних після моніторингу декларації породжують запитання в частині упущеного. Контролюючий орган зобов’язаний з’ясувати, чи проживав декларант із «забутим племінником» однією родиною, чи є факт недостовірності заявлених даних, оскільки в декларації відсутня інформація стосовно племінника.

– хибне  визначення кола близьких осіб. Трапляється ситуація, коли в коло сім’ї  декларант не планував включати дружину по закону, з якою давно не проживав і був в наявності договір щодо врегулювання майнових відносин, хоча така інформація підлягала включенню. Деталей щодо заповнення цієї графи суттєво збільшується після спілкування з декларантом і встановлення кола його близьких осіб, уточнення взаємовідносин;

– помилкове  зазначення не тієї посади, у відповідності до якої виникло зобов’язання заповнення декларації;

– розбіжність з реєстрами по афільованих особах. Особливої уваги заслуговує  позиція розкриття кінцевого бенефіціара, яка буде співставлена з даними реєстру по зв’язаних юридичних особах, даними Глобального реєстру. Якщо у структурі афільованої власності має місце іноземний елемент, то в процесі заповнення необхідно обов’язково враховувати можливості автоматичного обміну інформацією, які по декотрих юрисдикціях вже виконуються, а по інших – в найближчому терміні виникнуть.

Наголошуємо, наслідки неправильного заповнення декларації можуть мати серйозні наслідки для декларанта – аж до кримінальної відповідальності.

Яке покарання може  «загрожувати»  за недостовірність даних при  подачі декларації?

Адміністративна відповідальність настає при виявленні розбіжностей  в декларації на суму більше 176 тисяч 200 гривень. Стаття 172-6 КПАП «Порушення вимог фінансового контролю» за таке порушення передбачає штраф у розмірі від 17000 до 34000 гривень.

Кримінальна відповідальність за порушення, пов’язані з е-декларуванням, можлива у випадку, якщо:

– особа за законом зобов’язана подати декларацію, але умисно її не подала;

– особа подала декларацію, але в ній виявлено невідповідності з фактичними даними.

У випадку, якщо сума розходження перевищує 250 прожиткових мінімумів, згідно зі статтею 366-1 Кримінального кодексу України це кваліфікується як «Декларування недобросовісної  інформації», що у випадку підтвердження вини може призвести до:

– штрафу до 51000 грн;

– суспільних робіт;

– заборони права займати певні посади.

Як вносити виправлення?

Обов’язково перевіряйте декларацію після заповнення. Якщо Ви виявили помилки, для внесення виправлень і подачі нової декларації у Вас є 7 днів. У випадку виникнення необхідності повторної подачі виправленої декларації, необхідно написати заяву в НАЗК або в електронному виді на info@nazk.gov. В цьому випадку агентство позитивно оцінить заяву декларанта і на своєму засіданні надасть дозвіл на повторну подачу декларації.

Якщо переписка з НАЗК не вирішила Вашої ситуації, рекомендуємо звернутися  до спеціалістів, у котрих є досвід і напрацювання при вирішенні подібних питань.

 

background Layer 1