Пропустити навігацію

Пенсійний фонд на захисті соціальних прав запоріжців

h2 - Пенсійний фонд на захисті соціальних прав запоріжців

Система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування покликана реалізувати право громадян на гідну пенсію. А основне завдання пенсійної реформи, розпочатої з 1 жовтня 2017 року, полягає у підвищенні рівня соціальної захищеності громадян шляхом відновлення соціальної справедливості у правах на отримання пенсії відповідно до індивідуально набутого страхового стажу та заробітку.

Законодавство України не тільки посилює вимоги до кількості років страхового стажу, необхідного для призначення пенсійних виплат, а й дає однозначне визначення, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягала страхуванню та за який роботодавцем щомісячно сплачувалися страхові внески у розмірі не менше мінімального. Якщо несумлінний роботодавець не дотримується цієї вимоги або застрахована особа свідомо погодилась на його пропозицію отримувати неофіційну (у «конверті») заробітну плату без належного оформлення трудових відносин – страховий стаж не зараховується, отже отримання належної пенсії при досягненні пенсійного віку – під питанням.

На жаль, у багатьох випадках людина дізнається про порушення своїх пенсійних прав занадто пізно, тоді, коли примусити роботодавця до відновлення передбачених законодавством соціальних гарантій практично неможливо.

Тому, з метою своєчасного реагування на факти порушень роботодавцями соціальних прав найманих працівників створено відкритий для загального користування реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Завдяки цьому у кожного працюючого є можливість отримувати інформацію щодо його нарахованої заробітної плати, щомісячного розміру сплачених внесків до Пенсійного фонду та кількості років страхового стажу. Це саме ті дані, які необхідні для обчислення пенсії.

Найкращим способом отримати доступ до них є реєстрація в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Це можна зробити самостійно або в органах Фонду за місцем проживання. Просто і зручно для себе людина може стежити за сплатою страхових внесків на її користь до Пенсійного фонду і, за необхідності, відповідно впливати на недобросовісного роботодавця.

Органи Пенсійного фонду аналізують дані Реєстру застрахованих осіб та виявляють роботодавців які, ймовірно, використовують працю неоформлених працівників, порушуючи законодавство про працю. Вони тісно співпрацюють у цьому напрямку з органами Державної фіскальної служби, Державної служби з питань праці, місцевими органами влади, соціальними партнерами.

Результатом спільних дій у першому кварталі 2019 року є зменшення з 6,9 до 5,1 тисячі кількості найманих працівників, які отримують заробітну плату менше мінімальної. Їх питома вага у загальній чисельності працівників області сьогодні становить 1,2 % (у минулому році – 1,6 %).

Питання детінізації трудових відносин та легалізації заробітних плат є одним із нагальних завдань, вирішення якого забезпечить соціальний захист сьогодні та гідне пенсійне забезпечення наших громадян в майбутньому.

Тому, Головне управління Пенсійного фонду України в області переконливо радить працівникам, яким пропонують роботу без укладання трудового договору з оплатою праці «у конверті»,  перш,  ніж  погодитися  на дану  пропозицію, зважити

 

всі переваги офіційного працевлаштування, серед яких економічні і соціальні гарантії, а це право на:

  • зарахування страхового стажу;
  • гарантований розмір заробітної плати (у тому числі доплати, надбавки та заохочувальні виплати);
  • відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю й пологами;
  • на оплату лікарняного;
  • на достроковий вихід на пенсію через шкідливі умови праці;
  • на отримання житлової субсидії – державної допомоги на оплату комунальних послуг;
  • на скорочений робочий день, тиждень через шкідливі умови праці;
  • на допомогу в зв’язку з безробіттям; на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань;
  • матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості;
  • на гарантії за колективним договором.

 

Офіційне укладення трудового договору захищає найманого працівника від порушення його прав роботодавцем.

 

 

                                                                                      Головне управління

                                                                                      Пенсійного фонду України

                                                                                      в Запорізькій області

background Layer 1