Пропустити навігацію

Пенсійний фонд інформує

h2 - Пенсійний фонд інформує         За п’ять місяців 2019 року органами Пенсійного фонду України в Запорізькій області призначено 7,5 тис. нових пенсій, проведено 7,9 тис. перерахунків пенсій працюючим пенсіонерам за їх заявами за напрацьований додатковий стаж, призначено 86 пенсій за особливі заслуги перед Україною.

          З початку року проведено 3 масових перерахунки пенсій.  Найбільш масштабні з них були передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» відповідно до якого:          

          з 1 березня вперше в автоматичному режимі проведено індексацію пенсій, збільшено пенсії 437,2 тис. пенсіонерів, середнє підвищення з урахуванням одноразової доплати склало 582 грн. Крім того, одночасно з пенсією органами Фонду вперше виплачено монетизовані житлові субсидії 116 тис. пенсіонерів; 

         у березні у зв’язку з уточненням показника середньої заробітної плати за 2016-2018 роки перераховано 2 671 пенсію, з яких 1973 пенсії збільшено у середньому на 580 грн.

          з 1 квітня здійснено автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам без їх додаткового звернення, з урахуванням страхового стажу розмір пенсій збільшився у 11,4 тис. пенсіонерів у середньому на 104 грн., з урахуванням і стажу і заробітної плати – більше ніж у 220 пенсіонерів у середньому на 322 грн.

         В результаті середній розмір пенсії станом на 1 червня цього року збільшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 373,35 грн. або на 13,6 % і склав 3116,88 грн. Видатки на виплату пенсій запорізьким пенсіонерам зросли з 7,3  до 8,4  млрд. грн. 

         У цьому році будуть здійснені ще два перерахунки пенсій: з 1 липня та              з 1 грудня у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня складатиме 1564 грн., а з 1 грудня – 1638 грн. Це значить, що мінімальні розміри пенсії за віком, будуть не нижчі за ці показники за умови наявності у чоловіків 35 років, а у жінок – 30 років страхового стажу (а у разі призначення пенсії до 01.10.2011 – 25 та 20 років відповідно).        

         Вказані перерахунки та підвищення пенсій за їх результатами будуть проведені в автоматичному режимі без звернення громадян.

         Також інформуємо, що поряд з реформуванням самої пенсійної системи країни, яку розпочато з 1 жовтня 2017 року, проводиться і реформування роботи органів Фонду відповідно до затвердженої Урядом «Концепції модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року».

         Зокрема, завершується централізація функціональних процесів на рівні області шляхом приєднання об’єднаних управлінь до Головного управління Фонду. Внутрішня реорганізація ніяким чином не вплине на якість обслуговування громадян та дозволить підвищити рівень надання пенсійних послуг у кожному районі, місті, об’єднаній територіальній громаді та на інших віддалених територіях.

 

                                                                                               Головне управління

                                                                                               Пенсійного фонду України

                                                                                                в Запорізькій області

background Layer 1