Пропустити навігацію

ПРЕС-РЕЛІЗ 15 квітня 2020 року

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко 15 квітня надала інтерв’ю для журналістів обласних ЗМІ щодо результатів перерахунків пенсій окремим категоріям пенсіонерів у  квітні поточного року.

У зазначений період відбулось відразу декілька перерахунків пенсій.

По-перше, з 1 квітня поточного року, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (стаття 42, частина 4, абз. 1-3) проведено перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Такий перерахунок відбувається щороку в автоматичному режимі, без додаткового звернення до сервісних центрів Пенсійного фонду в області.

Спеціалістами Головного управління Пенсійного фонду було перераховано пенсії двом категоріям працюючих пенсіонерів, а саме, якщо після призначення (попереднього перерахунку) пенсії станом на 1 березня:

  • особа працювала чи продовжує працювати та має не менше як
    24 місяці
    страхового стажу;
  • особа працювала чи продовжує працювати, має менш ніж 24 місяці страхового стажу, але від дати призначення (попереднього перерахунку) пенсії минуло 2 роки.

За результатами проведеного перерахунку, з квітня пенсійні виплати зросли у 24,6 тисяч працюючих запорізьких пенсіонерів. Середній розмір підвищення становить 148,59 грн. Розмір підвищення пенсії в кожному конкретному випадку індивідуальний.

 

По-друге, з 1 квітня компенсаційну виплату у розмірі 500 гривень отримали громадяни, які досягли 80 та більше років. В Запорізькій області це понад 72 тисячі пенсіонерів, в середньому сума підвищення їх пенсій склала 515,73 грн.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році», компенсаційна виплата буде надаватись щомісячно всім пенсіонерам з дати досягненні зазначеного віку, якщо розміри їх пенсійних виплат, з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, менше ніж 9205,19 грн (розміру середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2019 рік).

У разі, коли після встановлення щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсійних виплат не досягає 2600 грн, та за умови наявності страхового стажу 25 років у чоловіків та 20 років у жінок, таким особам встановлено доплату до зазначеного розміру.

 

По-третє, у квітні буде забезпечено виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 1 тисяча гривень пенсіонерам,  розмір пенсійної виплати яких (призначеної за будь-яким пенсійним Законом) не перевищує 5000 грн. станом на 1 квітня поточного року. Нарахування та виплата такої допомоги передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

За результатами проведеного перерахунку 455 тисяч запорізьких пенсіонерів отримають одноразову грошову допомогу.

Підвищені пенсії у квітні поточного року будуть виплачені своєчасно та в повному  обсязі.

 

Додатково, для забезпечення щорічної індексації (осучаснення) пенсії, відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з 1 травня поточного року проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,11.

Дізнатись про індивідуальний розмір підвищення пенсії та доплат можна дистанційно за допомогою SMS-повідомлень, Skype-зв’язку, електронної пошти, а також в особистому кабінеті користувача на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду, за телефоном «гарячої» лінії.

 

На завершення інтерв’ю начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко зазначила, що всі перерахунки здійснено в автоматичному режимі, без звернення громадян до сервісних центрів Пенсійного фонду в області, спеціалісти Фонду готові надати будь-які консультації з пенсійних питань дистанційно.

 

Головне управління

Пенсійного фонду України

в Запорізькій області

background Layer 1