Пропустити навігацію

Результати діяльності відділу з питань запобігання та виявлення корупції у 2020 році

З метою організації виконання Закону України «Про запобігання корупції», Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки (далі – Програма), затвердженої наказом Пенсійного фонду України від 31.05.2019 № 68 (зі змінами внесеними наказом від 24.07.2019 № 90),  в Головному управлінні Фонду проводиться системна робота щодо упередження, усунення (мінімізації) корупційних ризиків, розроблені та затверджені наказом від 20.08.2019 № 280 відповідні заходи.

У Головному управлінні здійснюється постійний моніторинг законодавчих та інших нормативно-правових актів, практики їх застосування для виявлення недоліків, що можуть сприяти втягненню працівників управління Фонду у корупційну чи злочинну діяльність.

З початку 2020 року оприлюднено 70 матеріалів з питань дотримання антикорупційного законодавства в мережі Інтернет.

Для отримання від громадян, підприємств, установ та організацій інформації про корупційні діяння та інші правопорушення, вчинені посадовими особами в Головному управлінні Фонду, працює «телефон довіри» в рамках роботи  тематичної «прямої» телефонної лінії «Запобігання та протидія корупції». Розміщено 63 анонси проведення гарячих ліній: 4 – на інформаційній сторінці Головного управління вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України, 23 – на сторінці в соціальній мережі Facebook та 36 – у ЗМІ.

Впродовж 2020 року проведено 38 таких «прямих» телефонних лінії, у тому числі 12 – відділом з питань запобігання та виявлення корупції.

На спеціальну електрону поштову адресу Головного управління упродовж 2020 року надійшло 3 повідомлення від викривачів про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції». За результатами розгляду повідомлень, дослідивши пояснення посадових осіб, матеріали пенсійних справ заявників, викладені факти не знайшли свого підтвердження.

Протягом 2020 року здійснено контроль за поданням 1206 декларацій,  з них:

– 947 «щорічних» декларацій за 2019 рік, поданих державними  службовцями облікового складу;

– 184 «після звільнення», поданих державними службовцями, які у 2019 році припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави;

– 42 «перед звільненням», поданих звільненими у 2020 році;

– 33 декларації «кандидатів на посади державної служби», з яких 31 – переможців конкурсів.

За результатами контролю станом на 01.01.2021 року декларації подано усіма 1206 суб’єктами декларування (100%).

Порушень фінансового контролю не встановлено.

З початку 2020 року проведено 18 навчань щодо заповнення декларацій, на яких був присутній 431 працівник Фонду. У березні 2020 року на Інтернет-конференції з 15 працівниками юридичної служби розглянуті актуальні питання щодо застосування заходів фінансового контролю.

Внутрішнім тренером відділу проведено 6 тренінгів за такими напрямами: «Організація роботи з повідомленнями, які отримані від викривачів» взяли участь 48 працівників,  «Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів» – 120 учасників, «Заборони для осіб, уповноважених на виконання функції держави, встановлені Законом України “Про запобігання корупції”» –   537 учасників, «Обмеження для осіб, уповноважених на виконання функції держави, встановлені Законом України “Про запобігання корупції”» –  160 учасників, «Обмеження спільної роботи близьких осіб» – 98 учасників  та «Викривачі корупції. Порядок роботи з повідомленнями  викривачів» –  82 учасники.

Крім того, працівники Головного управління мали можливість підвищити свої знання з питань запобігання корупції за допомогою сучасних інструментів, таких як вебінари та онлайн навчання в Українській школі урядування, Інституті підвищення кваліфікації керівних кадрів НАДУ при Президентові України, Запорізькому національному університеті, ЗВО «Міжнародному науково-технічному університеті імені академіка Юрія Бугая», Національній академії внутрішніх справ, а також на платформі Prometheus. За результатами навчання отримано 460 сертифікатів.

Після набрання чинності змін до Закону України «Про запобігання корупції» направлено 13 роз’яснень з питань законодавчих змін та дотримання антикорупційного законодавства, 176 листів особам, які припинили у 2019 році діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави та 34 листи суб’єктам декларування, які станом на 31.03.2020 не подали декларації.

За 2020 рік надійшло 5 повідомлень про потенційний конфлікт інтересів при первинному призначенні пенсій працівникам Головного управління та 2 повідомлення з питань оскарження рішення органу Фонду, прийнятого при перерахунку пенсії шляхом подання позовної заяви до суду.

Потенційні конфлікти інтересів були вчасно врегульовано у порядку статей 28, 29, 30 Закону України «Про запобігання корупції». Не врегульований конфлікт інтересів відсутній.

З метою виявлення ознак конфлікту інтересів при призначенні, перерахунку пенсії або поновленні пенсійних виплат наказом Головного управління Фонду від 09.12.2019 № 469 «Про проведення перевірки пенсійних справ» створено робочу групу для проведення перевірки пенсійних справ працівників, які перебувають на обліку в органах Фонду як отримувачі пенсійних виплат. За результатами перевірки 88 (100%) паперових та електронних пенсійних справ ознак потенційного чи реального конфлікту інтересів при призначенні, перерахунку пенсій або поновленні пенсійних виплат не встановлено. Під час вказаної перевірки зверталася увага на виявлення порушень статей 27 і 28 Закону України «Про запобігання корупції» в частині обмеження спільної роботи близьких осіб. За результатами жодних порушень не виявлено. 

З метою попередження вчинення корупційних правопорушень направлено 59 листів державним службовцям, які перебувають у соціальній відпустці та 1 мобілізованому стосовно заборон і обмежень для уповноважених осіб в частині політичної неупередженості при проведенні чергових місцевих виборів відповідно до Законів України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу».

Випадків порушень антикорупційного законодавства в 2020 році в Головному управлінні Пенсійного фонду в Запорізькій області не виявлено.

 

background Layer 1