Пропустити навігацію

Коли виникає право та призначається пенсія членам сімей осіб, зниклих безвісти

Питання: Коли виникає право та призначається пенсія членам сімей осіб, зниклих безвісти?

Відповідь:

Право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу, наявного у особи, зниклої безвісти за особливих обставин та відповідно до положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на період, протягом якого така особа зберігає правовий статус зниклого безвісти за особливих обставин.

Виплата такої пенсії припиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань або до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, відмітки про встановлення місцеперебування, місця поховання чи місце знаходження останків особи, зниклої безвісти або зниклої безвісти за особливих обставин.

Отже, заява про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин та інші документи за потреби подаються до сервісного центру Головного управління Пенсійного фонду України. Звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника можна також через вебпортал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису або через засоби порталу державних послуг Дія. У такому випадку до заяви додаються скановані копії оригіналів документів.

background Layer 1