Пропустити навігацію

Як впливає страховий стаж на розмір пенсії?

Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

В разі, якщо фізична особа підприємець сплатила страховий внесок не менше мінімально законодавчо встановленого розміру то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і прибуток за цей місяць враховується для обчислення пенсії.

Тому, фізична особа підприємець зобов’язана подати звітність щодо нарахування та сплати єдиного внеску до органів Держаної фіскальної служби.

З 01 січня 2018 року право на пенсію за віком мають особи після досягнення віку 60 років чоловіками, відповідного пенсійного віку жінками та за умови наявності відповідного страхового стажу.

У 2018 році необхідний страховий стаж становить 25 років. Щороку необхідний страховий стаж збільшується на 12 місяців у 2028 році становитиме не менше 35 років.

За відсутності зазначеного страхового стажу пенсія за віком призначається після досягнення 63 – річного віку за наявності страхового стажу у 2018 році не менше 15 років. Щороку необхідний страховий стаж збільшується на 12 місяців та у 2028 році становитиме не менше 25 років.

У всіх випадках після 01 січня  2019 року за наявності страхового стажу не менше 15 років пенсія призначатиметься після досягнення 65 років.

Strahovyj stazh - Як впливає страховий стаж на розмір пенсії?

 

background Layer 1