Пропустити навігацію

Реалізація прав громадян з питань, що стосуються діяльності Пенсійного фонду України

Важливими принципами демократичної правової держави визнаються конституційно закріплені права та свободи людини, а також передбачені засоби їх забезпечення і захисту.

Конституція України від 28 червня 1996 року визначила, що права і свободи людини та їх гарантії становлять зміст і спрямованість діяльності держави, а їх утвердження та забезпечення є її головним обов’язком. Саме стан справ у сфері забезпечення прав і свобод людини, їх практична реалізація є тим критерієм, за яким оцінюється рівень демократичного розвитку будь-якої держави і суспільства загалом. Основним у характеристиці прав і свобод людини та громадянина визначається те, що вони мають бути під захистом держави.

Важливою складовою соціального захисту населення є пенсійне забезпечення, що виступає як базова і важлива гарантія стабільного розвитку суспільства, оскільки охоплює одночасно інтереси як працездатного, так і непрацездатного населення. Саме пенсійне забезпечення розглядається як особливий складовий елемент соціальної функції держави і водночас як сукупність методів задоволення матеріальних потреб тих верств населення, які, відповідно до чинного законодавства, мають право на отримання пенсії. Пенсійне забезпечення є однією з основних гарантій матеріального забезпечення непрацездатних громадян, оскільки для непрацездатних осіб пенсія фактично стає основним джерелом їх існування.

Пенсійний фонд України виконує одну з найважливіших соціальних функцій у державі – здійснює пенсійне забезпечення громадян, тому одним із основних пріоритетів Фонду є реалізація конституційного права громадян на звернення та захисту прав людини та підвищення якості обслуговування громадян.

Кожний громадянин, який звертається до органів Пенсійного фонду України, має право на шанобливе ставлення до себе з боку працівників органів  Фонду; безперешкодно подавати заяви, скарги, пропозиції з питань, які стосуються пенсійного забезпечення; звертатись на особистий прийом до керівників та спеціалістів Фонду; оскаржувати рішення органів Фонду нижчого рівня до органів Фонду вищого рівня або в судовому порядку.

Громадяни мають гарантоване право ознайомитись у приміщеннях органів Фонду з матеріалами своєї пенсійної справи, особового рахунку, з інформацією про себе, яка міститься в електронній базі даних органів Фонду; вимагати надання завірених в установленому порядку копій документів, що знаходяться у пенсійній справі, та копій розпоряджень про призначення (перерахунок) пенсії; знайомитись з нормативно-правовими актами на підставі яких призначено пенсію, робити з них виписки та копії; одержувати будь-яку іншу інформацію про своє пенсійне забезпечення, яка знаходиться у володінні органів Фонду.

При зверненні за призначенням пенсії громадяни мають право подавати заяву про призначення пенсії з необхідними документами після виникнення права на пенсію або не раніше ніж за місяць до виникнення такого права через представника підприємства, установи, організації, або особисто чи поштовим відправленням, або через представника, який діє на підставі довіреності; надати документи, необхідні для призначення пенсії (які підтверджують стаж, заробіток, право на надбавки та підвищення) протягом 3-х місяців з дня подання заяви; одержати розписку від органу Фонду про перелік прийнятих документів; одержати пенсійне посвідчення встановленого зразку тощо.

Громадяни, яким призначено пенсії мають право обрати організацію, що буде здійснювати виплату та доставку пенсії (поштові відділення або банківські установи); одержувати пенсію у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія; на виплату пенсії за 6 місяців наперед у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон.

Реалізуючи своє право на звернення громадяни мають право: звертатись до органів Фонду з пропозиціями, заявами та скаргами, одержувати вичерпні відповіді у строки, встановлені Законом України “Про звернення громадян”; вимагати розгляду звернень у своїй присутності та за участю посадових осіб органу Фонду, які приймають рішення за результатами розгляду звернення.

Громадяни з обмеженими фізичними можливостями мають право на безперешкодний доступ до приміщень органів Пенсійного фонду України.

Громадяни, які не згодні  з рішенням органу Пенсійного фонду України мають право оскаржити таке рішення до органу Пенсійного фонду України вищого рівня; звертатись до суду зі скаргами на дії або бездіяльність органів Пенсійного фонду України, їх посадових та службових осіб; оскаржувати рішення судів; вимагати своєчасного та повного виконання рішень судів, які набрали законної сили.

Належний рівень поінформованості населення щодо своїх прав для органів Пенсійного фонду України є запорукою успішного втілення державної політики у сфері пенсійного забезпечення та важливою складовою   діалогу із суспільством.

 

background Layer 1