Пропустити навігацію

Важливість легалізації заробітної плати – як основи стабільного майбутнього обговорили у студії місцевого телеканалу

Bezymyannyj1 e1539172483165 1024x626 - Важливість легалізації заробітної плати – як основи стабільного майбутнього обговорили у студії місцевого телеканалуВажливість легальної заробітної плати – як основи стабільного майбутнього  обговорила 10  жовтня в програмі  «Відкрита студія»  журналістка телеканалу Союз – ТВ  Людмила Галліна з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області Іваном Заінчковським та начальником управління Держпраці області Сергієм Сечіним.

Як зауважили гості студії, питання легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення наразі потребують  дієвого контролю та  вирішення.  Адже, за даними звітності, яка подана роботодавцями, із майже 257 тис. застрахованих осіб  менше мінімальної заробітної плати отримують  7,7% від загальної  чисельності працюючих.  Крім того, є такі громадяни, що працюють не офіційно та отримують винагородження за свою працю в «конвертах».

На виконання реалізації урядових завдань, спрямованих на подолання незадекларованої праці та з метою захисту прав  застрахованих осіб   між органами Пенсійного фонду, Держпраці, Фіскальної служби, місцевого самоврядування налагоджена ефективна співпраця, результат якої понад 4,7 тис.  легалізованих робочих місць з початку поточного року.

Bezymyannyj11 1024x626 - Важливість легалізації заробітної плати – як основи стабільного майбутнього обговорили у студії місцевого телеканалу

Недотримання роботодавцями законодавства про працю безпосередньо вливає на соціальний захист застрахованих осіб. Отримання заробітної плати в межах менше мінімально встановленого рівня призводить до зарахування неповного місяця страхового стажу, що в свою чергу впливає на призначення пенсійних виплат. З 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають тільки ті особи, в яких страховий стаж буде не менше 25 років. При цьому, вимога до мінімального страхового стажу буде поступово збільшуватися, щороку на один рік. І  у  2028 році  необхідний страховий стаж для призначення пенсії  становитиме 35 років, – наголосив очільник пенсійної служби області.

Іван Заінчковський зауважив, що задля захисту прав застрахованих осіб Пенсійний фонд постійно вдосконалює свою роботу. Наразі, в арсеналі Фонду створено електронний сервіс, за допомогою якого усі застраховані особи мають можливість отримати інформацію щодо нарахованої заробітної плати  та сплачених страхових внесків. Також, таку інформацію можна  отримати підключивши послугу  смс – інформування.

background Layer 1