Пропустити навігацію

Доплата до мінімального страхового внеску

Відповідно до частини 3 статті 24 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає  загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюють в місяцях.

Якщо застрахована особа підлягала  загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню, то неповний місяць роботи зараховують у страховий стаж як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша, ніж мінімальний страховий внесок – цей період зараховують у страховий стаж як повний місяць за умови відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою ніж мінімальний страховий внесок. Порядок проведення такої доплати визначено розділом 15 інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на  загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1.

Доплата до мінімального страхового внеску за неповний місяць роботи здійснюється застрахованою особою за її бажанням за даними персоніфікованого обліку.

Суми внесків, які необхідно сплатити, розраховують органи Пенсійного фонду на підставі даних Реєстру застрахованих осіб.

background Layer 1