Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції за І півріччя 2021 року

Діяльність сектору з питань запобігання та виявлення корупції чітко визначена наказом «Про затвердження Типового положення про уповноважений підрозділ (уповноважену особу) з питань запобігання та виявлення корупції», затвердженим наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 21.06.2021 №277/21.

Для запобігання правопорушенням антикорупційного законодавства та можливим порушенням Закону України «Про державну службу», виникненню конфлікту інтересів та його врегулюванню в Головному управлінні проведена певна робота, а саме:

– з метою проведення роз’яснювальної роботи та розповсюдження для громадян інформаційних матеріалів розроблено та направлено спеціалістам, які здійснюють прийом та обслуговування громадян інформаційні бюлетені про зупинення корупції та буклети щодо недопущення порушень антикорупційного законодавства;

– розміщено 5 публікацій на інформаційній сторінці вебпорталу електронних послуг Головного управління (роз`яснення, звіти про результати роботи з антикорупційного законодавства, інформація щодо запобігання та виявлення корупції);

– проведено 27 семінарів – нарад з працівниками Головного управління, з метою недопущення проявів антикорупційного законодавства, 590 державних службовців пройшли навчання;

– проведено 1 тренінг за допомогою системи «Zoom» з працівниками Головного управління на тему: «Окремі положення Закону України «Про запобігання корупції», під час якого пройшли навчання 590 державних службовців. Після закінчення тренінгу здійснювався контроль знань слухачів шляхом тестування з використанням Google форми;

– засобами електронного зв’язку та на особистому прийомі надано 93 роз’яснення щодо основних положень антикорупційного законодавства (попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання, консультацій при заповненні електронних декларацій);

– з метою запобігання виникнення порушень антикорупційного законодавства прийнято участь в 41 засіданні тендерного комітету.

За звітний період на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції проведено 861 перевірку факту подання суб’єктами декларування декларацій,  з них “Щорічна”-770, “Після звільнення”-61, “Перед звільненням”-15, “Кандидата на посаду”-15. Всі 100% працівників Головного управління подали декларації у встановлені законодавством строки.

З метою виявлення причин, що приводять чи мають привести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, упродовж 6 місяців взято участь в проведенні експертиз нормативно-правових актів, організаційно-розпорядчих документів, які видавались головним управлінням.

Протягом І півріччя 2021 року здійснювався облік новопризначених працівників, з якими проводились бесіди, з метою недопущення порушення антикорупційного законодавства та закону «Про державну службу». Також всім працівникам, які припинили свою діяльність у 2021 році було вручено пам’ятки під особистий підпис про необхідність подання декларацій «Перед звільненням» та «Після звільнення».

Відповідно до ст. 56 Закону України «Про запобігання корупції», стосовно осіб, які претендують на зайняття посади державної служби категорії “А” або “Б”, за звітний період проведено п’ять  спеціальних перевірок стосовно претендентів на посади державної служби категорії “Б”, за висновками, яких прийняте рішення про призначення претендентів на посади.

Здійснювався контроль за дотриманням законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів. Протягом І півріччя в Головному управлінні не виявлено жодного факту виникнення конфлікту інтересів.

Забезпечено взаємодія з певними підрозділами з питань запобігання та виявлення корупції, зокрема з прокуратурою області, національною поліцією, СБУ, судами, а також з працівниками по запобіганню та виявленню корупції  облдержадміністрації, міськ/районними адміністраціями, з громадськими організаціями з протидії корупції.

Забезпечено можливість повідомлення про випадки корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень працівниками Головного управління шляхом застосування спеціальних комунікаційних каналів, в т.ч. через інформаційну сторінку вебпорталу ПФУ, спеціальну телефонну лінію та електронну поштову адресу.

 

Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції                                                                                                      Роман МІРОШНІЧЕНКО

background Layer 1