Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції за 2021 рік

Діяльність сектору з питань запобігання та виявлення корупції чітко визначена наказом «Про затвердження Типового положення про уповноважений підрозділ (уповноважену особу) з питань запобігання та виявлення корупції», затвердженим наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 27.05.2021 №277/21, та Положенням про сектор з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, затвердженим наказом Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (далі – Головне управління) від 07 грудня 2021 року № 1362.

Для запобігання правопорушенням антикорупційного законодавства та можливим порушенням Закону України «Про державну службу», виникненню конфлікту інтересів та його врегулюванню в Головному управлінні проведена певна робота:

– з метою проведення роз’яснювальної роботи та розповсюдження для громадян інформаційних матеріалів розроблено та направлено спеціалістам всіх сервісних центрів, інформаційні бюлетені та буклети щодо відповідальності за отримання неправомірної вигоди при обслуговуванні громадян;

– розміщено 7 публікацій на інформаційній сторінці вебпорталу електронних послуг Головного управління (роз`яснення, звіти про результати роботи з антикорупційного законодавства, інформація щодо запобігання та виявлення корупції);

– з метою недопущення проявів антикорупційного законодавства було проведено 43 семінарів – нарад з працівниками Головного управління, на яких загалом були присутні 789 державних службовців;

– за допомогою системи «Zoom» проведено 4 тренінги з працівниками Головного управління на теми: «Окремі положення Закону України «Про запобігання корупції», «Організація роботи з повідомленнями, які отримані від викривачів», «Організація роботи уповноваженого підрозділу  щодо проведення аналізу потенційних та наявних контрагентів та надання інформації про них керівнику органу», «Обмеження щодо одержання подарунків та запобігання одержання подарунків. Запобігання одержання неправомірної вигоди або подарунка та поводження з ними», в яких прийняли участь 695 державних службовців. Після закінчення тренінгу здійснювався контроль знань слухачів шляхом тестування з використанням Google форми;

– засобами електронного зв’язку та на особистому прийомі надано 126 роз’яснень щодо основних положень антикорупційного законодавства (попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання, консультацій при заповненні електронних декларацій);

– з метою запобігання виникнення порушень антикорупційного законодавства, при закупівлі товарів працівниками сектору прийнято участь в 110 засіданнях тендерного комітету.

За звітний період на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції проведено 888 перевірок факту подання суб’єктами декларування декларацій.

З метою виявлення причин, що приводять чи мають привести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, упродовж 2021 року взято участь в проведенні експертиз нормативно-правових актів та організаційно-розпорядчих документів, які видавались Головним управлінням.

Протягом звітного року 30 працівникам, які припинили діяльність, пов’язану із виконанням функцій держави, було вручено пам’ятки під особистий підпис про необхідність подання декларацій «Перед звільненням» та «Після звільнення».

З метою недопущення порушення антикорупційного законодавства та Закону «Про державну службу», здійснювався облік новопризначених працівників, з якими проводились бесіди; здійснювався облік працівників, які є близькими особами; здійснювався облік осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень або порушень, пов’язаних з корупцією.

Відповідно до ст. 56 Закону України «Про запобігання корупції», стосовно осіб, які претендують на зайняття посади державної служби категорії “А” або “Б”, за звітний період взято участь у проведенні п’яти  спеціальних перевірок стосовно претендентів на посади державної служби категорії “Б”, за висновками, яких прийняте рішення про призначення претендентів на посади.

Здійснювався контроль за дотриманням законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів. Протягом звітного періоду в Головному управлінні не виявлено неврегульованих випадків конфлікту інтересів. Повідомлень від працівників про наявність у них конфлікту інтересів не надходило.

Забезпечено взаємодія з певними підрозділами з питань запобігання та виявлення корупції а також, з громадськими організаціями з протидії корупції.

Забезпечено можливість повідомлення про випадки корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень працівниками Головного управління шляхом застосування спеціальних комунікаційних каналів, в т.ч. через інформаційну сторінку вебпорталу ПФУ, спеціальну телефонну лінію та електронну поштову адресу. Здійснювався постійний аналіз звернень до Головного управління, які носять ознаки повідомлення про корупцію.

 

Головний спеціаліст сектору з питань запобігання та виявлення корупції                                                                                         Віктор ПОРУЦЬКИЙ

background Layer 1