Пропустити навігацію

Декларування – 2022: що потрібно знати

Звертаємо Вашу увагу, що 01 січня 2022 року розпочався черговий етап подання щорічних декларацій за 2021 рік особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка триватиме до 31 березня 2022 року включно.

Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» особи уповноваженої на виконання функцій держави зобов’язані щорічно подавати шляхом заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави (далі – декларація), за минулий рік за формою, яку визначає Національне агентство.

Щоб максимально комфортно розпочати кампанію декларування 2022 року, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) підготувало оновлену редакцію роз’яснень, що охоплює понад 200 найпоширеніших питань (№11 від 29.12.2021), з ними можна ознайомитися в Базі знань НАЗК тут

Види декларацій, коли їх слід подавати і який звітний період вони охоплюють

Законом та Порядком № 449/21 передбачено три види декларацій (а не чотири, як було раніше):

deklaratsiyi 1024x576 - Декларування – 2022: що потрібно знати

У разі переведення на іншу посаду державної служби декларація не подається. Звільнення особи за переведенням або у разі, якщо особа стала переможцем конкурсу і у зв’язку з цим звільнилась з роботи в одному органі і прийнята на роботу в інший орган наступного робочого дня – не вважається припиненням діяльності.

Суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію упродовж семи днів після подання декларації, але не більше трьох разів. Для подання виправленої декларації слід натиснути на кнопку «Подати виправлену декларацію», яка є активною упродовж відповідного строку в персональному електронному кабінеті суб’єкта декларування у полі поданої декларації.

У разі виявлення суб’єктом декларування у поданій декларації недостовірних відомостей після семиденного строку суб’єкт декларування може звернутись до Національного агентства через персональний електронний кабінет, деталізовано описати виявлені неточності або помилки. Відповідна інформація буде врахована Національним агентством у разі проведення повної перевірки (перевірки) декларації відповідного суб’єкта декларування.

У нових роз’ясненнях з’явилися відповіді на нові питання, що найчастіше надходять до НАЗК від декларантів. Зокрема, чи потрібно декларувати «ковідну тисячу» (див. у відповіді на запитання 137 та 174 цих Роз’яснень), чи потрібно декларувати аліменти (див. у відповіді на запитання 139 цих Роз’яснень), як декларувати майно, яке ви взяли в лізинг (див. у відповіді на запитання 199 цих Роз’яснень), та інші.

З 1 грудня запрацювала нова форма декларації. У роз’ясненнях Ви можете знайти як заповнювати змінені чи нові блоки, що з’явилися у формі.    

Для того, щоб ознайомитися з новими блоками та правилами їх заповнення, Ви також можете скористатися Порядком заповнення декларації.

Пам’ятайте, що за несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачено адміністративну відповідальність відповідно до статті 1726 КУпАП, а за умисне неподання декларації – кримінальну відповідальність згідно із статтею статті 366³ КК України. 

 

background Layer 1