Пропустити навігацію

Не вистачає страхового стажу – здійсніть доплату до мінімального страхового внеску

У разі, якщо не вистачає наявного страхового стажу до встановленої законом мінімальної кількості років для права на призначення пенсії, але за даними Реєстру застрахованих осіб є періоди коли особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та має не повний страховий стаж – особа може здійснити доплату до мінімального страхового внеску – для зарахування неповного місяця роботи як повного.

Відповідно до ст. 24 Закону України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

У випадку,  коли особа працює неповний робочий час (неповний робочий день, неповний робочий тиждень)  вона може здійснити доплату до мінімального страхового внеску у такий спосіб, щоб загальна сума коштів за відповідний місяць була не менше за мінімальний страховий внесок.

Чи варто скористатися такою можливістю?

03.02.2022 1 e1643875497810 1024x550 - Не вистачає страхового стажу – здійсніть доплату до мінімального страхового внеску

Нагадуємо, що у 2022 році для набуття права на призначення пенсії необхідно мати 29 років страхового стажу. Якщо особа не має можливості певним чином отримати такий страховий стаж, то право виходу на пенсію у такому випадку вона набуде лише 2024 року, з досягненням віку 63 роки, коли для виходу на пенсію достатньо мати не менше 21 року страхового стажу.

 У разі якщо страховий стаж особи у 63 роки становить менше 21 року, вона набуде право виходу на пенсію лише у 65 років, для чого потрібно мати не менше 15 років страхового стажу.

background Layer 1