Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції за І півріччя 2023 року

Діяльність сектору з питань запобігання та виявлення корупції чітко визначена наказом «Про затвердження Типового положення про уповноважений підрозділ (уповноважену особу) з питань запобігання та виявлення корупції», затвердженим наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 27.05.2021 №277/21, та Положенням про сектор з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, затвердженим наказом Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (далі – Головне управління) від 07 грудня 2021 року № 1362.

Для запобігання правопорушенням антикорупційного законодавства та можливим порушенням Закону України «Про державну службу», виникненню конфлікту інтересів та його врегулюванню в Головному управлінні проведена певна робота:

– проводився моніторинг додержання державними службовцями антикорупційного законодавства про державну службу щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, обмеження спільної роботи близьких осіб;

– з метою недопущення помилок суб’єктами декларування при заповненні електронних декларацій, розміщено на інформаційній сторінці fasebook Головного управління 2 публікації щодо подачі декларацій державними службовцями за 2021рік, 2022 рік у період дії воєнного стану в Україні.  

– з метою недопущення проявів антикорупційного законодавства було проведено 9 семінарів, занять-навчань, нарад, з питань антикорупційного законодавства серед працівників Головного управління, на яких загалом були присутні 203 державних службовців;

– за допомогою системи «Zoom» проведено 2 тренінги серед державних службовців Головного управління на теми: “Дотримання вимог фінансового контролю відповідно до Закону України “Про запобігання корупції””, “Аналіз потенційних та наявних контрагентів”, в яких прийняли участь 686 державних службовців. Після закінчення тренінгу здійснювався контроль знань слухачів шляхом тестування з використанням Google форми;

– засобами електронного зв’язку та на особистому прийомі надано 98 роз’яснень щодо основних положень антикорупційного законодавства (попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання, консультацій при заповненні електронних декларацій);

– розроблено та направлено під особистий підпис пам’ятки щодо правового статусу викривача, прав та гарантій його захисту.

Відповідно до пункту 1 частини першої Закону України “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” від 03 березня 2022 року № 2115-ІХ, продовжується контроль за поданням суб’єктами декларування 966 декларацій, з них за 6 місяці 2023 року подано 722.

З метою виявлення причин, що приводять чи мають привести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, упродовж 2023 року взято участь в проведенні експертиз нормативно-правових актів та організаційно-розпорядчих документів, які видавались Головним управлінням.

Протягом звітного року 33 працівникам, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функції держави у 2023 році вручалися пам’ятка під особистий підпис про необхідність подання декларацій «Перед звільненням» та «Після звільнення».

З метою недопущення порушення антикорупційного законодавства та Закону «Про державну службу», здійснювався облік новопризначених працівників, з якими проводились бесіди; здійснювався облік працівників, які є близькими особами; здійснювався облік осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень або порушень, пов’язаних з корупцією.

Здійснювався контроль за дотриманням законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів. Протягом звітного періоду в Головному управлінні не виявлено неврегульованих випадків конфлікту інтересів. Повідомлень від працівників про наявність у них конфлікту інтересів не надходило.

Забезпечено взаємодія з певними підрозділами з питань запобігання та виявлення корупції а також, з громадськими організаціями з протидії корупції.

Забезпечено можливість повідомлення про випадки корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень працівниками Головного управління шляхом застосування спеціальних комунікаційних каналів, в т.ч. через інформаційну сторінку вебпорталу ПФУ, спеціальну телефонну лінію та електронну поштову адресу. Здійснювався постійний аналіз звернень до Головного управління, які носять ознаки повідомлення про корупцію.

 

Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції                                                                                                                                          Віталій ЛИТВИН

background Layer 1