Пропустити навігацію

Відтермінування подання декларацій

Подання декларацій відтерміновано для:

  • більшості військовослужбовців (крім деяких категорій), полонених, інтернованих, осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), на лікуванні внаслідок поранення тощо.
  • членів сімей зазначених осіб.

Таким декларантам слід подати відповідні декларації (у тому числі за 2021, 2022, 2023 роки) не пізніше 90 днів після зміни умов, які надають право на відтермінування (припинення або скасування воєнного стану чи звільнення з військової служби)

Надаючи декларантам право на відтермінування подання декларацій за ч. 14 ст. 45 Закону, законодавець вжив поняття «члени сім’ї», яке в розумінні Закону є не тільки відмінним від поняття «близькі особи», а й набагато вужчим. Тому декларанти мають право на відтермінування виключно у випадках, якщо інформація про відповідних осіб – членів сім’ї та їхні активи підлягає відображенню у деклараціях. 

При цьому важливо звертати увагу на звітні періоди та розмежовувати право на відтермінування подання декларацій від права на вилучення декларацій з публічного доступу:

  • право на відтермінуванняподання декларацій за 2021–2023 роки декларанти мають виключно у випадках, якщо інформація про відповідних осіб – членів сім’ї та їхні активи підлягає відображенню у деклараціях саме за ці звітні періоди;
  • вилученню з відкритої частини Реєстру підлягають декларації, якщо інформація про відповідну особу – члена сім’ї відображалась у розділі 2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування» декларації за будь-який звітний період або відомості про таких членів сім’ї підлягають відображенню у розділі 2.2 декларацій за 2021, 2022 роки чи наступні звітні періоди (до завершення чи скасування воєнного стану). 

! Належність особи до переліку таких, які мають право на відтермінування, визначається станом на день подання декларації. 

! Особам, які подають декларацію після закінчення відповідної кампанії декларування, рекомендується звернутися до Національного агентства через персональний електронний кабінет Реєстру (створивши нове повідомлення у вкладці «Мої повідомлення») та вказати причину подання декларації за межами строків щорічної кампанії декларування, додавши при цьому підтвердні документи. 

! Перелік осіб, на яких відтермінування подання декларацій на період війни не поширюється, визначено в п.п. 1–4 ч. 7 ст. 45 Закону.

 

Вказані в цих пунктах особи подають декларації за 2021, 2022, 2023 роки до 31.03.2024 (абз. 12 ч. 7 ст. 45, абз. 1 п. 2-7 розділу «Прикінцеві положення» Закону)

! Право на відтермінування подання декларацій не поширюється на суб’єктів декларування, які є членами добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ), оскільки вони не є військовослужбовцями (ч. 2, абз. 4 ч. 9 ст. 1, ч. 1 ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про основи національного спротиву», абз. 2 п. 17 Положення про добровольчі формування територіальних громад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 № 1449). 

background Layer 1